Beursweek maakt een valse start

© REUTERS

De Europese aandelenmarkten beginnen met verliezen aan de nieuwe week. Dat Alain Juppé de boot afhoudt om presidentskandidaat te worden, wordt negatief onthaald. Ook de kapitaalverhoging van Deutsche Bank veroorzaakt koersdruk. Als dan ook Wall Street lager van start gaat, zijn rode cijfers in Europa logisch.

De beleggersgemeenschap reageert gemengd op de aangekondigde overname van Opel door PSA Group (Peugeot-Citroën). De aandelen van Peugeot-Citroën gaan hoger (+2,9 %), maar bij de start op Wall Street verliest General Motors, dat de voorbije negentig jaar de eigenaar van Opel was, terrein (-2,2%). De meeste analisten geloven topman Carlos Tavares van PSA dat er de komende jaren 1,7 miljard euro synergie-effecten mogelijk zijn en dat de groep door samen te werken haar kosten kan drukken en haar marktaandeel weer kan opkrikken. In die optiek vinden de analisten de overnameprijs van 1,3 miljard euro (2,2 miljard euro inclusief overname van schulden) niet overdreven. Bij General Motors weegt de eenmalige afboeking van 4 à 4,5 miljard dollar, onder meer voor pensioenverplichtingen, wel door. Daartegenover staat dat de Amerikanen wel verlost zijn van het al jaren verlieslatende Europese dochterbedrijf.

Ook de kapitaalverhoging van 8 miljard euro van Deutsche Bank (-7,7%) werd op gemengde gevoelens onthaald. De aandelen zijn bij een breed consortium aan banken geplaatst tegen 11,65 euro per aandeel. Het belangrijkste probleem is dat de Duitse grootbank een vierde kapitaalverhoging sinds 2010 doorvoert en dat ze dat voor de vierde keer doet met een ander strategisch plan. Nu legt het management via de re-integratie van Postbank weer meer de klemtoon op consumentenbankieren en wordt de tak vermogensbeheer afgebouwd. Een aantal analisten wordt er wat moedeloos van en begrijpt het niet meer zo goed. Al is het onbetwistbaar zo dat de kapitaalratio’s versterkt worden door de operatie.

In de saga rond de Telegraaf Media Group (+2,4%) heeft John De Mol van Talpa een nieuw hoofdstuk geschreven. Hij heeft zijn bod opgetrokken tot 6,50 euro per aandeel _ substantieel boven het bod van Mediahuis van 6 euro per aandeel. Mediahuis beweert 59 procent van de aandelen achter zich te hebben, zodat Talpa voorlopig enkel maar zijn positie kan optrekken om een sterkere onderhandelingspositie te krijgen. De koers steeg tot 6,50 euro. Dus de markt gelooft niet dat het laatste woord is gezegd over deze saga.

De grote ster op de Brusselse beurs vandaag was IBA (+10,5%). De protontechnologiespecialist voor kankerbehandelingen kreeg dan ook een adviesverhoging tot kopen van KBC Securities, met een forse koersdoelverhoging tot 60 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content