Aziatische obligaties als alternatief voor westerse staatsobligaties

Sprekers op de conferentie waren het erover eens dat de risico componenten van enkele beleggingssegmenten opnieuw bekeken moeten worden.

Dit geldt vooral voor westerse staatsobligaties die lang werden beschouwd als risicovrije, maar nu in sommige gevallen een negatief reëel rendement geven.

“De voormalige veilige havens, zoals de AAA staatsobligaties, genereren niet alleen negatieve reële rendementen, maar zijn ook veel volatieler dan voorheen. De fundamentele vooruitzichten voor ‘junk bonds’ zijn veel beter dan je zou verwachten gezien de huidige rendementen”, aldus Franck Dixmier CIO Fixed Income Europe van AllianzGI.

In de nieuwe realiteit kunnen Aziatische obligaties worden gezien als een alternatief voor de westerse staatsobligaties met een hoge kredietstatus.

David Tan, CIO pan-Aziatische Fixed Income, stelde: “In tegenstelling tot de geïndustrialiseerde landen, hebben de Aziatische opkomende markten een lage overheidsschuld, grote valutareserves en steeds betere kredietbeoordelingen. Deze gezonde basis trekt steeds meer beleggers. Momenteel komt 8% van de obligaties die wereldwijd verhandeld worden uit de opkomende Aziatische markten. En deze trend zal doorzetten.”

Steeds meer interesse voor infrastructuurobligaties

AllianzGI is er ook van overtuigd dat beleggers met langetermijnverplichtingen, zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen,steeds meer zullen kijken naar markten als infrastructuur obligaties.

AllianzGI huurde in juli 2012 daarom een gespecialiseerd team in onder leiding van CIO Infrastructuur Obligaties Deborah Zurkow. “Met zijn lange looptijden is deze markt een veelbelovende vervanging voor institutionele beleggers die naar de lange termijn kijken en het biedt een aantrekkelijk rendement met het onderliggende vastgoed als extra zekerheid.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content