Aziatische beurzen proberen vaste voet aan de grond te krijgen

De Aziatische beurzen noteren vanmorgen vrijwel ongewijzigd, met een licht negatieve ondertoon. Volgens de voorlopige index van de aankoopmanagers zoals die door HSBC wordt opgesteld, zou de Chinese economie vorige maand voor de zevende maand op rij zijn gekrompen.

Daarnaast wordt er uiteraard richting Europa gekeken, waar er nog altijd geen overeenstemming is bereikt over het lot van Griekenland.

Concrete maatregelen werden echter niet aangekondigd, alleen werd nogmaals beklemtoond dat Griekenland in de eurozone moet blijven.

Downgrading Japanse kredietrating had weinig effect

Fitch verlaagde de rating van Japan van AA naar A+ en houdt een negatief vooruitzicht. Voornaamste reden is de sterk oplopende staatsschuld van Japan, waarbij Fitch rekening houdt met een schuld ten opzichte van het BBP van 239% eind dit jaar.

De schuldratio is sinds 2008 met 61%-punt gestegen, tegen een gemiddelde van 39% voor OECD landen. Door de hoge binnenlandse vraag naar Japans schuldpapier zal de ratingverlaging volgens Theodoor Gilissen Bankiers waarschijnlijk geen impact hebben op de Japanse rente.

Risico-opslagen lopen fors op

De risico-opslagen van andere perifere landen lopen de afgelopen dagen sterk op. De 10-jaars Spaanse risico-opslag is onlangs door de grens van 500 bps gegaan, een nieuw hoogtepunt sinds de euro.

Het 10-jaars rentetarief noteert nu rond 6,5%, terwijl de Italiaanse rente nabij de 6% staat.

Bij verdere stijging zullen de ogen volgens Theodoor Gilissen Bankiers weer gericht zijn op de ECB en het opnieuw activeren van het opkoopprogramma.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content