Agfa kopje onder in cijferlawine

© .
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

Een knauw in het Duitse ondernemersvertrouwen woog op de Europese beurzen. In de stortvloed van resultaten sprongen Agfa-Gevaert, EVS en Euronav in het oog.

De meeste Europese beurzen doken lager. Beleggers schrokken duidelijk van de barst in het vertrouwen bij de Duitse ondernemers, wellicht nog een late reactie op het brexit-referendum. Bovendien groeit het besef dat de Amerikaanse centrale bank ernstig nadenkt over een renteverhoging, pas de tweede sinds het uitbreken van de crisis. De volgende dagen vergaderen de centrale bankiers naar jaarlijkse gewoonte in het bergdorpje Jackson Hole in de staat Wyoming. De markt hoopt op meer duidelijkheid over de plannen van de Federal Reserve, maar op zekerheid is het nog wachten tot halfweg september.

De Eurostoxx50, de voornaamste graadmeter voor de Europese beurzen, verloor 0,6 procent. In Brussel gaf ook de Bel-20 0,6 procent prijs. De grootste stijger was Ahold Delhaize (+0,6%). De fusie tussen de warenhuisketens is weliswaar rond, maar Ahold kwam nog een laatste keer met aparte cijfers. Een maand later dan Delhaize lieten ook de Nederlanders een sterk rapport los op de wereld, met dank aan dochter Bol.com die met de helft gegroeid is in ons land.

Buiten de Bel-20 kwamen nog een pak Belgische bedrijven met cijfers. Agfa-Gevaert kwam met een dubbele boodschap. Het goede nieuws is dat de winstgevendheid is toegenomen. Die evolutie is toe te schrijven aan maatregelen om de efficiëntie te verhogen en de goedkopere grondstoffen, bij Agfa vooral zilver en aluminium. Het management slaat zich op de borst, want een verbetering in de winstgevendheid is de belangrijkste doelstelling voor dit jaar.

De winstmarges is de eerste maanden van dit jaar toegenomen tot 10,1 procent ten opzichte van 8,8 procent in dezelfde periode een jaar eerder. Agfa is zo op weg zijn doel van een winstmarges van 10 procent over 2016 te halen. Die verbetering is nodig om naast de hoge pensioenlasten toch voldoende financiële ruimte te creëren voor investeringen.

Het slechte nieuws is dat de omzet sterker is gekrompen dan verwacht. Dat is deels te verklaren door schommelingen in de wisselkoersen. En Agfa maakt zich sterk dat de daling in de tweede helft van het jaar zal vertragen. Maar beleggers zijn er niet gerust op. Met de evolutie van de grondstoffenprijzen en de wisselkoersen is het bedrijf deels afhankelijk van factoren waar het geen controle over heeft. De vrees is dat de omzet in het huidige tempo zal blijven krimpen, wat de verbetering van de winstgevendheid van korte duur zou kunnen maken. Het slechte nieuws woog blijkbaar zwaarder door dan het goede gezien het aandeel 5,3 procent lager eindigde.

Geen enerzijds-anderzijds-verhaal bij EVS (+6,5%). De specialist in beeldservers profiteert traditioneel van zomers met grote sportevenementen, en met het Europees Kampioenschap voetbal in Frankrijk en de Olympisch Spelen in Rio was 2016 een grand cru. Dat laat zich ook duidelijk zien in de cijfers. Dat die veel hoger uitkomen dan het zeer zwakke 2015 was algemeen verwacht, maar toch wist EVS positief te verrassen. De bedrijfswinst komt zelfs een kwart hoger uit dan analisten voorspelden, een resultaat dat zich vertaalde in een bedrijfsmarge van 43,7 procent. Net de krimp in de marges baarde waarnemers het meeste zorgen vorig jaar. Andere sterke punten in het rapport: minder kosten dan verwacht en een sterk orderboek. Voor dit jaar komen de bestellingen iets lager uit dan gehoopt, maar voor 2017 en later lopen de orders vlot binnen. EVS maakt zich trouwens sterk dat hun nieuwe technologie goed onthaald wordt, wat ook het beste laat verhopen voor de toekomst.

Euronav (-8,1%) was in juli al met voorlopige cijfers gekomen, waarin het waarschuwde voor een moeilijk derde kwartaal. De tankerrederij maakt nu bekend dat ook het einde van het jaar nog moeilijk belooft te worden. Maar wat beleggers vooral misnoegt, is het karige interim-dividend van 55 dollarcent. Dat is veel minder dan waar analisten op gerekend hadden. Euronav klonk tot enkele maanden geleden nochtans bijzonder optimistisch over de toekomst, maar de tussentijdse uitkering vertelt nu een ander verhaal.

Om af te sluiten nog de essentie van de andere halfjaarcijfers. Kinepolis (+0%) wist traditioneel de omzet sneller te doen stijgen dan het aantal bezoekers. De bioscoopuitbater verstaat als geen ander de kunst altijd meer verkopen te puren uit de filmliefhebber. De kankerspecialist IBA (+0,8%) zit op schema zijn ambities voor dit jaar waar te maken, de vastgoedgroep LeasInvest (-0,8%) maakte meer winst dan verwacht en Ablynx (-3,1%) ten slotte onderzoekt nu toch een toekomst voor zijn reumamiddel, indien partner AbbVie de samenwerking opzegt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content