Beleggingstip van de week: Rio Tinto

© Getty

Rio Tinto realiseerde in 2023 een onderliggende nettowinst van 11,8 miljard dollar, 12 procent minder dan een jaar eerder maar wel iets boven de consensusprognose. De bedrijfskasstroom (ebitda) daalde met 9 procent naar 23,9 miljard dollar. Die daling valt vooral toe te schrijven aan lagere prijzen voor aluminium (-18%), koper (-3%), lithium (-80%) en diamant.

De schade bleef beperkt dank ij ijzererts dat voor meer dan 80 procent van de ebitda tekent. De ijzerertsprijs steeg met 2 procent, wat in combinatie met hogere volumes een omzetstijging met 6 procent opleverde en een toename van de ebitda (20 miljard dollar) met 7 procent. IJzererts leverde ook een bijdrage van 11,4 miljard dollar aan de vrije kasstroom. Ook bij aluminium steeg de output met 9 procent, maar die klim werd teniet gedaan door hogere energiekosten en lagere prijzen. Daardoor daalde de ebitda met 38 procent maar de vrije kasstroom van de afdeling was met 0,6 miljard dollar nog net positief. Bij de andere afdelingen was de bijdrage aan de kasstroom negatief. De ebitda van koper daalde met 26 procent op een productiestijging met 3 procent.

Op groepsniveau bleef de daling van de omzet (54 miljard dollar) ondanks de lagere prijzen beperkt tot minder dan 3 procent. Rio kreeg ook af te rekenen met operationele problemen in de Verenigde Staten (Kennecott-kopersmelter in Alaska) en de ijzerertsactiva in Canada. Dit jaar wordt de smelter weer opgebouwd, wat tot lagere kosten moet leiden.

Volgens Rio Tinto ligt de piek van de kostenstijgingen achter ons, al zullen de productiekosten voor ijzererts uit de Australische Pilbara-regio dit jaar nog licht toenemen van 21,5 dollar naar 21,75 tot 23,5 dollar per ton. Dat komt door een eerder afgesproken loonstijging.

De ijzerertsproductie steeg vorig jaar met 5 miljoen ton en zal in 2024 met eenzelfde hoeveelheid toenemen. Rio Tinto nam ook maatregelen om de afhankelijkheid van de stroomkosten te beperken. Dat is vooral belangrijk voor de energie-intensieve activiteiten zoals het smelten en verwerken van aluminium. Rio sloot een overeenkomst om voor 25 jaar 80 procent van de stroom af te nemen van een windmolenmarkt en 100 procent van de stroomproductie van een zonne-energiepark, beiden in Australië.

De vrije kasstroom daalde op groepsniveau met 15 procent naar 7,7 miljard dollar. De kapitaaluitgaven klommen vorig jaar naar 7,1 miljard dollar en Rio Tinto gaat ook de komende jaren flink investeren. De mijnbouwer zet nog steeds volop in op ijzererts met de bouw van het Simandou-project, een van de grootste nog niet ontgonnen ijzerertsafzettingen in het West-Afrikaanse Guinee. Rio werkt daarbij samen met zeven andere bedrijven, waarvan vijf uit China. Het project omvat onder meer de bouw van een spoorweg van meer dan 500 kilometer om de ertsen van het Simandou-gebergte naar de Atlantische kust te transporteren vanwaar ze dan verder worden verscheept. Ook bij Oyu Tolgoi wordt de productie verder uitgebreid. De mijn in Mongolië moet vanaf 2028 jaarlijks 500 miljoen ton koper opleveren.

In lijn met de onderliggende winst daalde ook het jaardividend met 12 procent naar 4,35 dollar, goed voor een uitgave van 7,1 miljard dollar. De mijnbouwer keert daarmee 60 procent van de onderliggende winst uit, evenveel als een jaar eerder. Eind vorig jaar bedroeg de nettoschuld 4,2 miljard dollar. Dat biedt ruimte om overnames te doen indien er zich kansen aanbieden.

CEO Jakob Stausholm ziet de vraag naar koper en aluminium dit jaar weer aantrekken. In nikkel en kobalt wordt voorlopig niet geïnvesteerd omdat LFP-batterijen (lithium-ijzerfosfaat) momenteel meer in trek zijn dan de klassieke NMC-batterijen (nikkel, mangaan en kobalt). Eerder gaf Rio aan bijkomende overnames in lithium te overwegen, maar dat is niet langer het geval. Het eigen Rincon-lithiumproject in Argentinië wordt eind dit jaar operationeel en Rio Tinto hoopt ook nog op een oplossing voor het Jadar-lithiumproject in Servië, waar eerder de noodzakelijke vergunningen werden geweigerd.

Conclusie

Rio Tinto slaagde erin lagere prijzen en hogere kosten gedeeltelijk te compenseren met hogere verkoopvolumes. IJzererts blijft bepalend voor de winstevolutie en dus de dividenduitkeringen. Het aandeel is niet duur tegen 7,5 keer de verwachte winst en koppelt daar bovendien een aantrekkelijk rendement en een sterke balans aan. Rio Tinto verdient dan ook de status van ‘tip van de week’.

Advies: koopwaardig


Risico: gemiddeld


Rating: 1B


Koers: 50,26 pond


Ticker: RIO LN


Isin-code: GB0007188757


Markt: London Stock Exchange


Beurskapitalisatie: 82.2 miljard GBP


K/w 2023: 8


Verwachte k/w 2024: 7,5


Koersverschil 12 maanden: -12%


Koersverschil sinds jaarbegin: -14%


Dividendrendement: 6,8%

Het aandeel is niet duur en koppelt daar bovendien een aantrekkelijk rendement en een sterke balans aan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content