Volkswagen meldt ook verdachte software in nieuwe wagens

© Belga

Het dieselschandaal rond het gesjoemel met software door de Duitse autoreus Volkswagen reikt verder dan aanvankelijk gedacht.

Autobouwer Volkswagen heeft aan de Amerikaanse autoriteiten toegegeven dat er ook in dieselauto’s die volgend jaar – 2016 – op de markt moeten komen, software is ingebouwd om de uitslagen van emissietesten positief mee te beïnvloeden. Dat meldt het persbureau AP woensdag.

Het gaat om software die ervoor zorgt dat de auto’s van Volkswagen milieuvriendelijker lijken dan ze zijn.

Eerder gaf Volkswagen toe dat zulke software in de periode van 2009 tot 2015 werd gebruikt. Die bekentenis stortte het grote Duitse bedrijf afgelopen maand in een diepe crisis. Het ging om 11 miljoen auto’s wereldwijd.

Volkswagen heeft aan AP verklaard dat de nu onthulde software anders werkt dan de software waar alle commotie om is ontstaan. In dit geval gaat het om een methode om een katalysator harder te laten werken, zodat meer uitlaatgassen worden gezuiverd. Autoriteiten onderzoeken volgens Volkswagen nog of die methode door de beugel kan. Volkswagen voorziet onderzoekers daarbij naar eigen zeggen van alle gevraagde informatie.

De verantwoordelijke milieuwaakhond EPA liet woensdag weten dat nog niet alle vragen zijn beantwoord, en dat evenmin vaststaat dat de software wordt gebruikt om te sjoemelen bij emissietests.

(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content