Toch verboden software bij 3-liter diesels van Audi

© REUTERS

Het uitstootschandaal bij Volkswagen dijt nog steeds uit. Audi heeft toegegeven dat ook de 3-liter dieselmotoren niet conform de Amerikaanse wet zijn.

Er waren bij het begin van de maand al berichten van de controle-autoriteiten maar het bedrijf ontkende toen nog. Audi verwacht dat de aanpassingen zo’n 50 miljoen euro zullen kosten.

Audi geeft nu toe dat het voor drie softwareprogramma’s in zijn 3-liter dieselmotoren geen toelating heeft gevraagd aan de Amerikaanse autoriteiten. Eén van die programma’s wordt door de Amerikaanse wetgeving beschouwd als “defeat device” of “sjoemeluitrusting”. Met dergelijke software zou men kunnen vaststellen of de auto zich in een testfase bevindt, waarbij enkel dan de uitstootbeperking volledig zou worden geactiveerd.

Op de weg ligt de uitstoot van deze wagens dus een pak hoger. Dit is in strijd met de Amerikaanse milieuwetgeving en kan aanleiding geven tot zware boetes.

85.000 auto’s

Tot nu toe had Volkswagen enkel de installatie bij zijn 2-litermodellen toegegeven. Het bedrijf zegt maandag wel dat het niet gaat om bewuste misleiding. Een woordvoerder ontkent dat het systeem detecteert of de wagen zich in een testfase bevindt. Al staat wel vast dat deze software, die geïnstalleerd werd in de A6, A7, A8, Q5 en Q7, niet is gemeld bij de Amerikaanse autoriteiten.

In de VS rijden er zo’n 85.000 auto’s rond. Audi belooft nu zijn volledige medewerking aan het onderzoek. Eerder werd al beslist om deze modellen niet meer te verkopen in de VS.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content