Dieselgate: ‘Volkswagen betaalt 15 miljard dollar voor schadevergoedingen in de VS’

© REUTERS

Volkswagen zal ongeveer 15 miljard dollar (13,5 miljard dollar) kwijt zijn aan de compensatie voor de sjoemelsoftware aan Volkswageneigenaren in de Verenigde Staten.

Volgens het persagentschap Bloomberg ligt het totaal “hoger dan 15 miljard dollar”, terwijl de New York Times schrijft dat Volkswagen heeft ingestemd met een totaal van 14,7 miljard.

Dat de Duitse automaker een voorlopige schikking trof met het ministerie van Justitie in de VS, was eerder uitgelekt. Het grootste gedeelte van de compensatie gaat op aan het tegemoetkomen van de 482.000 eigenaren van auto’s met tweeliterdieselmotoren die de software bevatten waarmee emissietesten konden worden gemanipuleerd. Volgens bronnen dicht bij het dossier zou het gaan om een schikking van 10,3 miljard, maar Bloomberg meldt dat Volkswagen ook een boete zou moeten betalen van 2,7 miljard dollar aan de Amerikaanse milieu-autoriteiten en 2 miljard dollar moet investeren in technologie rond propere uitstoot. Ook zou het Duitse bedrijf 400.000 miljoen dollar moeten overmaken aan verschillende staten, waaronder New York. De New York Times en Bloomberg komen in hun optelsom lichtelijk anders uit, maar het totaal draait rond 15 miljard dollar, of 13,5 miljard euro.

‘Niet meer dan 15 miljard’

Een woordvoerder van Volkswagen ontkende maandag dat het om een bedrag van meer dan 15 miljard dollar zou gaan. Dinsdag wordt er een officiële verklaring over de compensatie verwacht. De Amerikaanse Justitie wilde in de nacht van maandag op dinsdag geen commentaar geven over de zaak. Volgens persagentschap DPA zal de deal tussen Volkswagen, Justitie en de milieu-autoriteiten EPA en CARB dinsdag worden ingediend bij rechter Charles Breyer van de rechtbank van het Northern District of California.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content