Lot van Greenyard-topman Hein Deprez ligt in handen van de banken
De historisch lage beurskoers van Greenyard hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd van CEO en controlerend aandeelhouder Hein Deprez. Zijn sleutelholding, NV Deprez Holding, gaf aandelen van het groente- en fruitbedrijf in pand als waarborg voor bankschulden. Door de beurscrash krimpt ook de waarde van die borg.
Nu 2019 bijna voorbij is, selecteert Trends de artikels die vorig jaar het meest in de smaak vielen bij de lezers. 2019 was alweer een heel moeilijk jaar voor Greenyard-topman Hein Deprez.
31 maart 2019 wordt een bijzondere vervaldag voor NV Deprez Holding. Dan vervallen 90 miljoen euro bankschulden bij de ankerholding van de 57-jarige CEO Hein Deprez, die 87 procent van de aandelen in handen heeft, en zijn 58-jarige zus Veerle, die 12 procent heeft. De echtgenote van Hein Deprez, Véronique Leterme (54), bezit het resterende procent.
De holding had eind 2014 voor 63 miljoen euro bankschulden. Dat bedrag was tegen de voorbije zomer aangedikt tot ruim 107 miljoen euro. De vier Belgische grootbanken zijn de kredietverschaffers: ING, KBC, Belfius en BNP Paribas Fortis. Die laatste is goed voor 40 miljoen euro van het geleende bedrag. Een schriftelijk besluit van de algemene vergadering van de NV Deprez Holding van 12 juli vorig jaar, neergelegd bij de rechtbank van koophandel, geeft een gedetailleerde inkijk in de voorwaarden waaraan de holding moet voldoen voor de leningen. Dat document moest in toepassing van artikel 556 Wetboek Vennootschappen verplicht worden neergelegd in het kader van een change of control-clausule, die vervat zit in de kredietovereenkomsten. Of er inmiddels bijkomende wijzigingen gebeurden, is niet bekend via publiek beschikbare documenten (zie kader Hein Deprez reageert).
De hellevaart op de beurs is ook een drama voor de financiële toestand van de NV Deprez Holding.
Greenyard-aandelen in pand
De bankleningen worden volgens het document van de voorbije zomer vooral gewaarborgd door in pand gegeven aandelen van het beursgenoteerde Greenyard. De voorbije jaren leek er geen vuiltje aan de lucht, want het aandeel Greenyard flirtte met de grens van 20 euro. De familie Deprez controleert een pakket van bijna 21,9 miljoen aandelen in de fruit- en groentegroep, goed voor een belang van ruim 49 procent. Bij 20 euro per aandeel betekende dat een waarde van ruim 400 miljoen euro. Hoeveel Greenyard-aandelen in pand werden gegeven, is niet bekend. Volgens het document moeten die in pand gegeven aandelen minimaal 150 procent van het totale bedrag van de lening waard zijn. Eind december 2017 deed de holding nog een – fiscaal vriendelijke – kapitaalvermindering van 10 miljoen euro. “De vennootschap bevindt zich in een situatie van overkapitalisatie. De solvabiliteit van de vennootschap is bijzonder hoog”, luidde toen de motivering.
Rampjaar voor de CEO
Maar toen kwam 2018, een rampjaar voor de groep. Het jaar startte bar slecht, met een afgeketste fusie met het Amerikaanse Dole Food. Hein Deprez, tot dan uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur, nam eind januari de touwtjes weer in handen als CEO.
Er volgde nog meer slecht nieuws. Bij de belangrijkste klanten – Greenyard levert fruit en groenten aan de grootste winkelketens in Europa – steeg de prijsdruk. Dat vernauwde nog eens de al flinterdunne winstmarges van de beursgenoteerde onderneming, met winstwaarschuwingen tot gevolg.
Daarbovenop moest Greenyard begin juli een listeriabesmetting in een Hongaarse fabriek opbiechten. En dan was er nog de kurkdroge zomer, die de producten schaarser en duurder maakte voor de landbouwers, maar niet noodzakelijk voor de tussenschakel Greenyard.
Al dat slechte nieuws had de beurskoers al behoorlijk doen kelderen. De genadeslag volgde op maandag 28 januari, na opnieuw een winstwaarschuwing. De onderneming hintte op een kapitaalverhoging. De beurskoers daalde naar een historisch dieptepunt, en dook onder 4 euro. In een jaar zag Greenyard ruim driekwart miljard euro beurswaarde verdampen.
De hellevaart op de beurs is ook een drama voor de financiële toestand van de NV Deprez Holding. Voor de bankleningen van 107 miljoen euro moest de holding volgens het contract met de banken een pakket aandelen in pand geven, dat minimaal 150 procent van het geleende bedrag waard is. Maar aan dat bedrag komt zelfs het totale pakket van bijna 21,9 miljoen aandelen niet: bij een beurskoers van 4 euro is het geen 88 miljoen euro waard. Dus 19 miljoen euro minder dan de banklening. Hein Deprez en zijn echtgenote stelden zich ook hoofdelijk en ondeelbaar borg voor de bankleningen.
Wekelijks nieuwe evaluatie
Er doemen nog meer donkere wolken op. De vervaldag van 90 miljoen euro van de leningen is einde maart. Niets sluit uit dat de banken de leningen zouden herfinancieren of een uitstel van betaling overwegen, zeker gezien de precaire situatie bij Greenyard.
Eind 2017 beschikte de holding over 13,5 miljoen euro aan geldbeleggingen. Begin 2018 verkocht de volle dochter NV Deprez Invest voor 17,1 miljoen euro obligaties. En er was het dividend van Greenyard: 4,4 miljoen euro voor de holding. Samen 35 miljoen euro. Dat volstaat niet voor de terugbetaling van de bankleningen.
Volgens het document van de voorbije zomer moest de NV Deprez Holding in ruil voor extra leningen uiterlijk begin november een pakket van bijna 6,4 miljoen Greenyard aandelen hebben verkocht. Dat gebeurde niet, want het bedrijf zat toen al in zwaar weer.
Nog een bepaling in het leningcontract stelt dat de banken wekelijks een nieuwe evaluatie van het in pand gegeven bedrag kunnen maken, als de waarde onder 110 procent van de bankleningen (107 miljoen euro) zakt. Met een beurskoers onder 4 euro is dat zo.
Er is ook nog onduidelijkheid over een betaling aan AIF, een dochter van MRBB, de financiële poot van de Boerenbond. Hein Deprez kocht in de zomer van 2017 voor 36,2 miljoen euro de 1,8 miljoen aandelen die AIF in Greenyard bezat. Maar de effectieve betaling kwam pas later. De helft van dat geld werd de voorbije zomer betaald, vooral via bankleningen van Belfius (9 miljoen euro) en KBC (8,05 miljoen). Over de tweede schijf van 18,1 miljoen euro meldde het document van vorige zomer een nog af te sluiten kredietovereenkomst tussen de holding en AIF. Volgens onze informatie is het geld nog niet betaald.
Heeft Hein nog geld?
Heeft Hein Deprez elders geld? De NV Deprez Holding kan moeilijk snel activa verkopen. De holding heeft in het Heuvelland onder meer een hoevecomplex, een paardenfokkerij en akkers. Daarnaast heeft Hein Deprez twee kastelen.
De holding bezit, via de dochter De Weide Blik, ook plantages in Argentinië, Brazilië, Costa Rica, Engeland, Spanje, Suriname, Turkije, Uruguay en Zuid-Afrika. Alleen al de verre oorden zijn goed voor 7600 hectare voor onder meer appels, bananen, citrusvruchten, kersen en vijgen. Maar die bedrijven zijn verlieslatend. “Het is een zeer kapitaalintensieve business”, liet Deprez vorige zomer verstaan. “Alleen al het aanplanten van één hectare appelbomen kost 40.000 euro. En dat is nog zonder de aanschaf van de grond en de verwerking van de teelt. Die rendeert over een periode van twintig jaar.”
Hein Deprez reageert
“Ik wijs er u op dat uw voorgenomen publicatie vertrouwelijke en op bepaalde vlakken onjuiste informatie bevat, en gegevens die onder de confidentialiteitsverplichtingen vallen. Dergelijke verplichtingen beletten mij op de weergegeven informatie commentaar te geven. Ik beklemtoon evenwel dat er reeds enige tijd op het niveau van Deprez Holding maatregelen genomen worden, die met de diverse banken en AIF/Boerenbond op transparante wijze worden gedeeld. Deprez Holding werkt in alle sereniteit verder aan deze maatregelen die tegemoetkomen aan de huidige situatie.”
Het beste van Trends uit 2019
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier