FTX-oprichter Sam Bankman-Fried is uitgeleverd aan de Verenigde Staten

Sam Bankman-Fried in de Bahama's, kort voor zijn uitlevering aan de VS. © Belga Image

Sam Bankman-Fried, de oprichter van de ingestorte cryptobeurs FTX, is door de Bahama’s uitgeleverd aan de Verenigde Staten en zal donderdag nog worden voorgeleid voor de rechter. Intussen pleiten twee zakenpartners van ‘SBF’ schuldig.

Een rechter op de Bahama’s, waar het hoofdkwartier van FTX was gevestigd, keurde woensdag de uitlevering van Sam Bankman-Fried naar zijn thuisland goed. Bankman-Fried vocht die beslissing niet aan.

Oplichting

De autoriteiten van de Bahama’s pakten Bankman-Fried vorige week maandag op, nadat de Amerikaanse autoriteiten de 30-jarige hadden aangeklaagd voor oplichting via FTX.

Als de FTX-oprichter schuldig zou worden bevonden aan alle aanklachten die de Amerikaanse autoriteiten tegen hem hebben geformuleerd, zou hij tientallen jaren achter de tralies verdwijnen. Bankman-Fried ontkent de beschuldigingen.

Zakenpartners pleiten schuldig

Intussen zijn ook twee zakenpartners van ‘SBF’ aangeklaagd voor ‘betrokkenheid bij de fraude die leidde tot het omvallen van FTX’, kondigde de openbare aanklager in New York aan. Het gaat om medeoprichter Gary Wang en Caroline Ellison, voormalig hoofd van de mede door Bankman-Fried opgerichte cryptohandelsfirma Alameda Research.

Wang en Ellison pleiten allebei schuldig en werken mee aan het onderzoek, aldus nog de openbare aanklager in een mededeling.

Partner Content