Rechten Rechten Moeten uw collega’s weten wat u verdient? Nieuwe regels over loontransparantie in de maak Ons land moet tegen 7 juni 2026 de Europese richtlijn rond loontransparantie omzetten in nationale wetgeving. "Je denkt dat we nog veel tijd hebben, maar het zal nog nipt worden", meent Elisabet Lenaerts adjunct-adviseur werk en sociale zekerheid bij de werkgeversorganisatie VBO. "De omzetting van een Europese richtlijn is een langdurig en complex werk", klinkt het ook langs vakbondszijde.
Nieuws Nieuws Technologiefederatie Agoria roept leden op tot boycot van Federal Learning Account Technologiefederatie Agoria roept haar leden op tot een boycot van de 'Federal Learning Account' (FLA), een tool die bedrijven moeten gebruiken om opleidingen van werknemers te beheren.
Belastingen Belastingen Wat als bedrijven de fiscus verwelkomen? Het biofarmabedrijf UCB heeft als zesde grote Belgische bedrijf een akkoord met de Belgische fiscus ondertekend, waardoor het nu in alle transparantie samenwerkt met de ambtenaren van de belastingadministratie. "Een voordeel is de snellere rechtszekerheid."
Video | Macro-economie & beleid Video | Macro-economie & beleid 72,5 procent van de Vlamingen is voor een vermogensbelasting De Vlamingen willen dat de volgende regering een taxshift doorvoert weg van arbeid. Die maatregel kan worden gefinancierd met een vermogensbelasting. Dat blijkt uit een exclusieve enquête van Trends en Knack (bekijk de video hierboven). Een andere vaststelling: het beleid van de regering-De Croo heeft weinig indruk gemaakt.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Rika Coppens (House of HR): ‘België is niet aantrekkelijk voor arbeidsmigranten’ Mensen zijn bereid meer én langer te werken, als ze meer greep krijgen op hun uurrooster en hun arbeidsomstandigheden. Toch zal België nog werkkrachten uit het buitenland nodig hebben. Dat is de boodschap van Rika Coppens, de CEO van House of HR en de vorige Trends Manager van het Jaar.
Nieuws Nieuws VBO: 'We vliegen nog, maar we hebben lood in de vleugels' Onder de waterlijn vertoont de Belgische economie heel wat barsten. Daarvoor waarschuwt het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) vrijdag. Vooral de industrie van ons land beleeft moeilijke momenten, zegt de grootste werkgeversorganisatie van het land.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update 'Vermijden dat financiële markten België in vizier krijgen': VBO wil af van automatische indexering Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) wil tegen 2030 af van het systeem van automatische indexering van de lonen én van de loonnorm. Dat staat in het verkiezingsmemorandum van de grootste werkgeversorganisatie van het land.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid VBO over mobiliteit: ‘Fiscaal gunstregime voor bedrijfswagens moet blijven’ VBO-topman Pieter Timmermans en professor Christa Sys, houder van de leerstoel Transport aan de Universiteit Antwerpen, stellen naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit vijf prioriteiten voor met het oog op een mobiliteitsplan op lange termijn, waarover de gewesten en de federale regering het eens kunnen worden.
Nieuws Nieuws Frank Vandenbroucke pareert kritiek: ‘Voorstel over tweede maand ziekte komt uit Zweedse coalitie’ Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) verdedigde in het parlement zijn voorstel om werkgevers ook te laten betalen voor de tweede maand ziekte van hun werknemers. Hij kaatst de bal terug naar de criticasters: volgens hem komt het voorstel uit de regering-Michel I.
Nieuws Nieuws Update Werkgevers ook voor tweede maand ziekte van werknemers laten betalen: felle kritiek op voorstel Frank Vandenbroucke Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft een voorstel klaar om ook de tweede maand ziekte van werknemers bij de werkgevers te leggen. De opbrengst wil hij naar de bedrijven laten terugvloeien via een algemene verlaging van de patronale bijdragen en naar een sterkere prikkel om zieken opnieuw aan te werven. Dat schrijft De Tijd donderdag. Werkgeversorganisaties schieten het voorstel af.
Nieuws Nieuws Pensioendeal onder de loep: ‘Hopelijk opmaat naar échte hervormingen na de verkiezingen’ De federale regering neemt maatregelen om de financiële houdbaarheid van het Belgische pensioenstelsel te versterken. Hoe moeten we dat pensioenakkoord beoordelen zonder ons al te erg te laten meeslepen door de hoerastemming in het Vivaldi-kamp? We vroegen het aan Pieter Timmermans, de CEO van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), en Herman Matthijs, professor openbare financiën (VUB/UGent).
Ondernemen Ondernemen Lode Peeters is de nieuwe voorzitter van Agoria: ‘Bedrijven moeten het klassieke cv loslaten’ De Belgische techsector ziet zijn concurrentiepositie verzwakken. De nieuwe voorzitter van de technologiefederatie Agoria, de IT-ondernemer Lode Peeters, ijvert in het eerste interview na zijn aantreden voor een beleid dat eindelijk de krapte op de arbeidsmarkt aanpakt en de begrotingsproblemen niet langer afwentelt op de werknemers en de werkgevers.
Nieuws Nieuws 18.000 vakbondsmanifestanten in Brussel: 'Bedrijfseigenaars, politie en gerecht breken ons stakingsrecht!' Zo’n 18.000 manifestanten trokken maandagmorgen door de straten van Brussel. Met de nationale actiedag hekelen de bonden de aanvallen op de vakbondsvrijheden en sociale dumping. De concrete aanleiding is de malaise bij de supermarktketen Delhaize, die nu al bijna twee maanden duurt. Delhaize kondigde midden maart eenzijdig aan 128 winkels in eigen beheer over te laten aan franchisenemers.
Opinie Opinie De balans: onder Marc Leemans sloeg het ACV de populistische weg in Nu Ann Vermorgen is voorgedragen om de nieuwe ACV-voorzitter te worden, komt een einde aan het tijdperk-Marc Leemans. De voorbije tien jaar liet hij de christelijke vakbond een radicale en populistische koers varen. Het consensusmodel van sociaal overleg werd verlaten.
Opinie | Wim Verhoeven Opinie | Wim Verhoeven 'Wees blij dat onze bedrijven het nog zien zitten. Maar trek er alstublieft de juiste conclusies uit'