Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'Prijsprikkels zijn effectiever dan regels en subsidies': Paul De Grauwe pleit voor een klimaatdividend In een opiniestuk op Trends.be adviseren vooraanstaande economen het uitkeren van een ‘klimaatdividend’ om de CO2-uitstoot drastisch terug te dringen. Wat houdt zo'n maatregel in? Hoogleraar economie Paul De Grauwe, een van de pleitbezorgers, legt uit.
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: eSave, intelligente software om de CO2-uitstoot van gebouwen te halveren Eigenaars van grote gebouwen, zoals hotels of kantoortorens, hebben vandaag amper controle over het energieverbruik in de afzonderlijke ruimtes. ESave installeert apparaten op onder meer radiatoren waardoor de energieprestaties met minstens een energieklasse verbeteren.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Gert Peersman en Stijn Baert (UGent) over de stand van het land: ‘Onze welvaartsstaat kan in elkaar stuiken’ Vlak voor de verkiezingen beoordelen de uittredende regering en de oppositie de prestaties van de Belgische economie helemaal anders. Heeft de regering-De Croo als geen ander in Europa de koopkracht beschermd? Is België op weg om het Griekenland aan de Noordzee te worden? Gaat de sterke groei van de jongste jaren ten koste van toekomstige welvaart? De Gentse economen Gert Peersman en Stijn Baert maken een nuchtere analyse. "De uniek Belgische combinatie van een hoge schuld, een hoog structureel begrotingstekort en hoge vergrijzingskosten is onhoudbaar."
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'Defensie moet prominent in het regeerakkoord staan' Tijdens een debat over het defensiebeleid aan de Universiteit Gent vroeg moderator en VRT-journalist Jens Franssen aan Jasper Pillen, de defensiespecialist van Open Vld: "In 2015 wilde uw partijvoorzitter Gwendolyn Rutten de marine afschaffen. Uw mening?" Pillen repliceerde direct dat dat een uitspraak uit een ander tijdperk was en vandaag ondenkbaar zou zijn.
Ondernemen Ondernemen Starter van de week: NextGenics ontwikkelt software om de dokter te begrijpen NextGenics wil de zorg verstaanbaar maken voor iedereen. Daarom ontwikkelde de Hasseltse start-up ExplainMed: software die medische verslagen omzet in een verstaanbare en betrouwbare uitleg voor de patiënt.
Ondernemen Ondernemen 'Grote revoluties voor brillen zijn zeldzaam': Gents bedrijf maakt bril die altijd scherp zicht oplevert dankzij technologie Met elektronisch schakelbare brillen wil Morrow Eyewear voor een disruptie zorgen in de brillenwereld. De schakelbare bril zorgt ervoor dat mensen met multifocale glazen niet alleen comfortabeler kunnen lezen, maar ook minder gevaar lopen bij autorijden of van de trap komen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'Je moet een cultuur creëren van risico's nemen': Johan Albrecht (UGent) over het Europese klimaattraject De Europese Commissie stelt vandaag haar plan voor om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2040 met 90 procent te beperken. "Uiteindelijk moeten we kiezen tussen gedragsverandering of radicaal andere technologie", duidt milieu-econoom Johan Albrecht (UGent).
Inspiratie Inspiratie Bart Van Acker (QbD) richt leerstoel op nadat goede vriend een hersentumor kreeg: ‘Het persoonlijke verhaal is erg bepalend geweest’ Dankzij de QbD-leerstoel zoekt de Leuvense professor Frederik De Smet naar betere behandelingen voor glioblastoma, een agressieve vorm van hersentumoren. QbD is een consulent in lifesciences, de onderneming van zijn oude studiemakker Bart Van Acker. Een persoonlijk drama lag aan de basis van hun samenwerking.
Opinie | Julien De Wit Opinie | Julien De Wit 'Mag een mens nog gedegouteerd zijn van oorlog, zonder meer?' ‘Tot het afschuwelijkste der dingen is de menselijke geest in staat.’ De briljante schrijver Fjodor Dostojevksi schreef het al in Misdaad en Straf. Toegegeven, dat boek is een kluif en dat zinnetje zat goed verstopt tussen wolken van woorden en langgerekte zinnen. Maar toch heb ik het altijd onthouden. Ik heb het – denk ik – ooit gemarkeerd. Deze maand kreeg die zin alweer een nieuwe dimensie. Ik heb het natuurlijk over de oorlog die momenteel woedt in Gaza.Julien De Wit
Rechten Rechten Successieplanning voor uw huisdier: dit zijn de mogelijkheden Op 4 oktober vieren we Werelddierendag. Een ideaal moment om na te gaan hoe u uw huisdieren kunt beschermen na uw dood. "Successieplanning is mogelijk voor iedereen die je na aan het hart ligt - inclusief je kat of hond."
Video | Ondernemen Video | Ondernemen Robovision-voorzitter Jonathan Berte: 'Vlaanderen is voorsprong in AI kwijtgespeeld' Enkele jaren geleden stond Vlaanderen nog mee aan de top van de artificiële intelligentie. Maar dat is nu voorbij, zegt Jonathan Berte in Trends Talk van deze week. Berte is voorzitter van het Gentse Robovision, leverancier van software voor beeldherkenning op basis van artificiële intelligentie. De sector zit in de fase van doorgroei. Daar is veel kapitaal voor nodig, dat onze bedrijven moeten gaan zoeken in de VS. “Wij hebben nog geen Open AI of Google. Politici spreken daar wel over, maar het gebeurt niet.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update De schatkist van gemeenten in tijden van inflatie: 'Hoe het verder moet, is prangende politieke vraag' De Vlaamse steden en gemeenten krijgen door de zeer hoge inflatie af te rekenen met een "spectaculaire kostenexplosie". Maar die kunnen ze opvangen dankzij een toename van de inkomsten. Dat besluit Belfius in de nieuwste editie van de studie naar de lokale besturen. "Al bij al zijn de gemeenten relatief goed door de corona- en energiecrisis gekomen", stelt Herman Matthijs, professor openbare financiën (UGent). "De schulden van sommige gemeenten zijn echter vrij hoog, en er zal een fikse discussie over hun takenpakket moeten worden gevoerd."
Geld Geld 'Cafetariaplan wordt in geen tijd verworven recht' Cafetariaplannen waarmee medewerkers een deel van hun loon kunnen omzetten in andere voordelen, zoals een smartphone of pensioensparen, zijn soms fiscaal interessant. Maar helpen ze ook om goede werknemers aan te trekken en te houden? “We weten uit onderzoek dat het motivatie-effect van extra loon snel wegebt”, zegt professor Eveline Schollaert.
Nieuws Nieuws Jonathan Berte (CEO Robovision) over de ontwikkeling van AI: 'Een select clubje kan zeer veel geld verdienen' De snelle ontwikkeling van artificiële intelligentie (AI) dreigt de ongelijkheid in de wereld te vergroten. Jonathan Berte, de CEO van Robovision, hoopt dat de software zoals die van zijn bedrijf de technologie kan democratiseren. "We werken aan een downloadwinkel, zoals die nu al bestaat voor mobiele apps, maar dan voor data en modellen voor AI."