Winst gegarandeerd

Bert Lauwers
Bert Lauwers redacteur bij Trends

De Antwerpse investeringsgroep Ackermans & van Haaren (AvH) wuift de voorbije winstdaling weg. Topman Luc Bertrand legt uit waarom.

AvH realiseerde vorig jaar een geconsolideerde nettowinst van 167,5 miljoen euro. Dat is 10 miljoen minder dan in 2011, toen het ook een opmerkelijke superwinst van bijna 949 miljoen euro in zijn enkelvoudige jaarrekening kon noteren. “Het gevolg van de opslorping van de NIM (de Nationale Investeringsmaatschappij die door AvH werd verworven bij de privatisering in de jaren 90, nvdr.)”, geeft Bertrand als verklaring voor die spectaculaire winstpiek. “We hebben toen onze structuren vereenvoudigd. Er waren verschillende bedrijven die waren gegroeid binnen de NIM. Die hebben we naar AvH getrokken, wat ons meer efficiënt maakt.”

De daling van de geconsolideerde winst in 2012 zorgt allerminst voor zenuwachtigheid bij Bertrand en diens managementteam, dat ruim dertig participaties beheert. Dat palet is gebouwd op vijf pijlers: waterbouw, private banking, vastgoed, energie en groeikapitaal. Zo is AvH sterkhouder van bedrijven gaande van de baggeraar DEME over Leasinvest Real Estate en de financiëledienstengroepen Bank Delen en Bank J. Van Breda, tot de investeringsmaatschappij Sofinim en de plantageholding Sipef. “Te breed? Wij kunnen toch zeggen dat we in al die jaren voor heel veel rendement hebben gezorgd”, stelt Bertrand.

Hij wijst erop dat de ebitda en cashflow bij DEME in 2012 substantieel gestegen zijn. “We hebben alleen op enkele werven een beetje minder verdiend dan gedacht. Bovendien dragen we bij het vastgoedbedrijf Extensa wel de kosten, maar hebben we nog geen projecten kunnen opleveren. Dat kostte ons 5 miljoen euro. En in onze tak private equity trekken wij onze positie in Hertel (industriële constructies) recht. Dat kost ons 11 miljoen”, legt Bertrand uit.

Goed gepositioneerd

Voor een zware inzinking van de resultaten in 2012 heeft Bertrand nooit gevreesd. “Wij hebben geen schulden. Dat helpt. We hebben natuurlijk een brede portefeuille, dus had ik wel verwacht dat wij links of rechts tussenbeide moesten komen. Dat is ook waarvoor wij betaald worden. (lacht) Maar je kan duidelijk stellen dat de groep goed gepositioneerd is in een aantal bedrijven die blijven groeien in een moeilijke economie”, zegt Bertrand, die rekent op een beter 2013. “Ook omdat we in onze tak private equity met Spano een wat zwaardere participatie van de hand konden doen.”

Bertrand houdt onverminderd vast aan zijn doelstellingen voor de komende jaren. “Voor mij is de uitdaging dat wij courant blijven groeien, dat het eigen vermogen systematisch wordt opgebouwd, en dat wij door deze zeer harde periode geraken zonder al te veel risico’s te nemen, en dat de aandeelhouder verder op een normale manier zijn deel van de winst ontvangt.”

Vooral met de klim van het eigen vermogen maakt AvH indruk. “Dat is vorig jaar gestegen tot meer dan 2 miljard euro. Ter herinnering: wij zijn hier begonnen met 50 miljoen. Dus ja, de winst groeide vorig jaar niet, maar wij hebben goed weerstand geboden. In deze tijden is dat niet zo slecht.”

Bert Lauwers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content