Wall Street on the beach

Vlamingen met fortuin hebben een nieuw adresje in een belastingparadijs om de hoek. F. Van Lanschot Bankiers opent een trustkantoor op Jersey, een onderdeel van zijn Belgische klantenwerving. Jersey en Guernsey worden door de EMU forse concurrenten van de trein naar Luxemburg of de jet naar Zürich.

St Helier (Jersey).

Ben je gebrouilleerd met Jan, je zoon, of je nicht Ingrid, dan kan je hen volgens de Belgische wet niet onterven. Het eigendomsrecht is het eigendomsrecht en de erfeniswetgeving is gedetailleerd. Met een trust een juridische formule ontstaan tijdens de Kruistochten en gekoesterd door het Angelsaksische recht kan je regeren voor en na je graf. Jan verwerft nooit je bedrijf, Ingrid versiert geen playboy met jouw zuurverdiende miljoenen. Het geld en het bezit gaan naar Vredeseilanden, naar je vriendin, naar je zakenpartner. De menukeuze bij een Angelsaksische trust ligt tussen 0 % en 100 % eigendomsoverheveling naar wie of wat je belieft.

Voor 125.000 frank

vlieg je met een luchttaxi retour van België naar Jersey. De enkele trip duurt 80 minuten, je bent terug voor het avondmaal. Je vrouw, je boekhouder en je fiscalist kunnen in het toestel. Jersey is verkoopbaar aan Belgen, Curaçao op de Nederlandse Antillen niet. Peter Valk, hoofd van F. Van Lanschot Trust Company (Jersey)Ltd lacht : “In nood kan je met je zeilboot of een roeiboot naar Jersey, niet naar Curaçao.”

De Royal Bank of Canada ligt aan Broad Street, de Wall Street van St Helier, de hoofdstad van het grootste Kanaaleiland (De heilige Helerius, een eremijt uit 555 na Christus, zou de zoon van een Belgische edelman geweest zijn, schrijft Insight Guides). Royal Bank of Canada staat op driehonderd meter van het strand. De naam F. Van Lanschot prijkt discreet op een bord in de hall. De Nederlands-Belgische bank opende onder de brandende zomerzon haar trustkantoor op de Kanaaleilanden. Het parfum van Nivea concurreerde met de geur van champagne. Royal Bank of Canada is sedert 35 jaar de grootste niet-Britse bank in St Helier. F. Van Lanschot en Royal Bank of Canada werken samen voor de trustdienst.

Tussen de huismoeders met strandjurk, de opa’s met Panamahoed en de honderden kindertjes met emmers wandelen bankiers, advocaten, fortuinbeheerders, accountants, fiscalisten. Een schizofrene boel. Vorig jaar sloten 23 hotels en pensions hun deuren. De lijst van banken en financiële dienstverleners groeit wekelijks. Belgische concurrenten van F. Van Lanschot op Jersey zijn Kredietbank en BBL.

“Uiteraard is het prikkelender en romantischer om deze en andere plekken belastingparadijzen te noemen, maar correcter is de term offshore-jurisdictie,” zegt streng Peter Valk. “Een offshore-jurisdictie heeft faciliteiten voor niet-ingezetenen. Je hebt ernstige en frivole offshore-jurisdicties. Op de Britse Maagdeneilanden worden geen vragen gesteld, je doet maar. Zelfs al staan de regels op papier, dan worden ze niet toegepast. Dat is dus volledig tegengesteld aan Jersey.”

Jersey blijft onafhankelijk van de EU en de EMU

De States of Jersey, Les Etats de Jersey (77.000 inwoners) je voelt je meermaals in Québec met de mengeling van Engels, Frans en oud-Frans in de straten zijn staatsrechtelijk onafhankelijk. Jersey is een kroondomein en “behoort toe” aan de Britse koningin. Het eigen parlement stuurt geen vertegenwoordigers naar Westminster. Jersey heeft een eigen type democratie (zonder partijen), een eigen strafrecht, een eigen civiel recht, een eigen vennootschapsrecht. De defensie en het muntbeleid zijn uitbesteed aan het Verenigd Koninkrijk. De wetten nu en in de toekomst over de fiscale harmonisering van de Europese Unie gaan aan Jersey voorbij.

F. Van Lanschot Bankiers opent een trustkantoor in Jersey, geen bank. “Onze doelgroep is de vermogende particulier. Nederland, Luxemburg, België en Zwitserland leven juridisch volgens de civil law, het continentale recht wortelend in de traditie van het Romeinse recht en de Code Napoléon. In het concurrerende systeem, de common law, het gewoonterecht van de Angelsaksers en hun oud-koloniale gebieden, zitten we niet. Dit recht is gebaseerd op andere theoretische uitgangspunten en omvat onder meer het Verenigd Koninkrijk, de VS, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada. Meer en meer vragen onze klanten ook in België om gebruik te kunnen maken van de trust. Dat is een Angelsaksische creatie waarvan in de continentale rechtsstelsels wel varianten bestaan, maar niet het echte instituut. Je kan bijvoorbeeld een vereniging zonder winstoogmerk vergelijken met bepaalde aspecten van een trust, maar verder gaat het niet. Wil je dus gebruik maken van de eigenheid van het Angelsaksische recht, dan dien je je wettelijk te vestigen in een gebied dat het Angelsaksische recht als landsrecht omhelst,” doceert Peter Valk.

De burgers

worden vermogender, vroeger kwamen ze aandraven, via hun fiscalist met één 1 bundel van 30 miljoen frank, nu met 3 van 10 miljoen frank die ze alle drie apart willen structureren en eventueel in een aparte jurisdictie willen stoppen. Peter Valk : “Als je klanten meer oplossingen zoeken, dan dien je iets te doen, bijvoorbeeld onder de Angelsaksische wetten.”

Het aanbod is ruim : de Caraïbische eilanden, Jersey, Guernsey, Man, Gibraltar, Malta, Cyprus, Singapore, Barbados, de Kaaimaneilanden. Waarom koos F. Van Lanschot Bankiers voor Jersey ? Peter Valk : “De fysieke en juridische infrastructuur van Jersey is uiterst fatsoenlijk. Je krijgt een kwalitatieve dienstverlening met goede advocaten, goede notarissen, goede bankiers, een goed bankgeheim. Jersey heeft een prima bestuur, een begrotingsoverschot, een uitstekende demografische en politieke stabiliteit en geboefte dicteert er niet de straat en de wet. Jersey is een écht land, geen bananenrepubliek. De beschermingswetgeving tegen witwassen, drugs, criminaliteit en prostitutie werkt. De trustees zijn aansprakelijk voor hun doen en laten. Het Britse Hoog Gerechtshof kijkt toe, er is geen dictatortje die snel even de wet verandert. De autoriteiten weten veel. Je moet melden wie de beneficial owners zijn van een trust. Dat schrikt de duistere figuren af. Gedupeerden weten bij wie ze terecht moeten. Op de Britse Maagdeneilanden laten de autoriteiten vanalles gebeuren, dus je hebt geen verhaal bij fout en fraude. Jersey is een Zwitserland zonder bergen.”

De financiële handel

van Jersey staat op twee belangrijke poten : de stichting van offshore-vennootschappen en de creatie van trusts. Peter Valk : ” Trusts zijn de hoofdreden voor ons nieuwe kantoor. In Nederland is de fiscale wetgeving behoorlijk dichtgetimmerd, in België is de fiscus coulanter. Wij organiseren op Jersey een fiscaal-juridische huls voor onze klanten waarin ze hun vrije vermogen, bijvoorbeeld hun effectenportefeuille, kunnen parkeren. Een trust is een structuur om je vermogen te ordenen en te beheren. Het is geen fiscaal vehikel, het fiscaal nuttige is een neveneffect.”

Het oprichten van een trust bij een notaris op Jersey duurt een uurtje. Wat heeft F. Van Lanschot aan zo’n intermediaire rol ? Peter Valk : “In die fase verkoop je een beperkt aantal adviesuren. De insteek is de trustdienst, dat geeft ons nadien de kans om een geïntegreerde benadering van het vermogensbeheer voor te stellen. De pret volgt voor hem en ons als we de portefeuille van de klant mogen beheren.”

FRANS CROLS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content