Voorspeller van kredietcrisis 2008 speculeert nu op sterke waardedaling S&P 500 en Nasdaq 100

Michael Burry © Getty Images
Kevin Van der Auwera Coördinator online Trends.

De Amerikaanse topbelegger Michael Burry zet voor meer dan 1,6 miljard dollar in op een terugval van de Amerikaanse aandelenindexen S&P 500 en Nasdaq 100.

Dat melden Amerikaanse media op basis van documenten die maandag zijn gepubliceerd door de Securities and Exchange Commission (SEC), de toezichthouder van de verschillende effectenbeurzen.

The Big Short

Burry is niet de eerste de beste. Hij werd beroemd doordat hij als een van de weinigen het uiteenspatten van de vastgoedbubbel en de daaruit volgende kredietcrisis van 2008 zag aankomen. Door middel van shortposities verdiende hij daar destijds miljarden mee.

Zijn verhaal werd door auteur Michael Lewis beschreven in ‘The Big Short: Inside the Doomsday Machine’. Die bestseller werd later verfilmd, met acteur Christian Bale in de rol van Burry.

Putopties

Wat nu zijn precieze drijfveren zijn, is niet duidelijk. Maar uit de documenten moet blijken dat Burry’s fonds, Scion Asset Management, voor een nominale waarde van 866 miljoen dollar aan putopties kocht op SPY, een indextracker die de aandelenindex S&P 500 volgt, en voor 739 miljoen dollar aan putopties op QQQ, een tracker die de Nasdaq 100 volgt.

Putopties geven de koper het recht om, tijdens de looptijd van de optie, te verkopen aan een vooraf afgesproken prijs. Wat de looptijd van de putopties is, is evenmin duidelijk.

Zowel de S&P 500 als de Nasdaq 100 boekten dit jaar al flinke winst, respectievelijk 16 en 38 procent. Volgens nieuwszender CNN gebruikt Burry meer dan 90 procent van zijn portfolio om in te zetten op een daling van de aandelenmarkten.

“Stierenmarkt maakt plaats voor berenmarkt”

Danny Reweghs, directeur strategie bij Trends Beleggen, schreef enkele weken geleden al dat na veertien jaar een einde dreigt te komen aan de langdurige stierenmarkt waarin Wall Street zit. Dat lijkt een boude voorspelling, maar een uitgebreide analyse van 200 jaar beurscycli laat er weinig twijfel over bestaan. Lees meer:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content