Te vroeg voor het Britse pond
Het Britse pond staat ver af van zijn vooroorlogse gloriedagen, toen het nog een wereldreferentie was. De munt bereikte deze maand een 31-jarig dieptepunt tegenover de dollar en een vijfjarig dieptepunt tegenover de euro. Het pond staat tegenover de munten van de belangrijkste handelspartners van Groot-Brittannië bijna de helft lager dan de piek van 1981. De oorzaak van die zwakte is de brexit, de beslissing van Groot-Brittannië om in juni uit de Europese Unie te stappen. Beleggers maken zich steeds meer zorgen over de voorwaarden van de brexit, nu de retoriek zowel in Londen als in de hoofdsteden op het Europese continent scherper wordt.
De belangrijkste onzekerheid is of de Europese eengemaakte markt voor Britse bedrijven sluit. Theresa May, de nieuwe Britse premier, maakt zich vooralsnog geen zorgen over de daling van het pond. Voor haar is het terugwinnen van de controle over de migratie naar Groot-Brittannië belangrijker dan de toegang tot de eengemaakte markt te verzekeren. Op het vasteland wordt dan weer gehamerd op de ondeelbaarheid van het vrije verkeer van goederen en personen.
Hard of zacht
De vraag is of het nu een goed moment is om in te stappen in obligaties in Britse pond. De sterke daling van het pond tegenover de euro spreekt alvast in het voordeel van instappen. Veel beleggers zijn die mening toegedaan: de geldstroom richting longtrackers op het Britse pond, die speculeren op een stijging van de munt, bereikte zijn hoogste niveau in twee jaar tijd. Shorttrackers op het pond, die speculeren op een daling van de munt, beleefden hun sterkste uitstroom in twee maanden tijd. Beleggers rekenen op een zachte brexit, waarbij Groot-Brittannië toegang tot de Europese eengemaakte markt behoudt.
Niet iedereen ziet het zo. In een recent rapport stelt Oliver Harvey, macrostrateeg bij Deutsche Bank, dat beleggers de bal opnieuw kunnen misslaan, net zoals voor het brexitreferendum. Nog op de avond voordat de Britten naar de stembus gingen, rekenden de markten op een overtuigende overwinning van het remain-kamp. Volgens Harvey wordt veel te weinig rekening gehouden met een harde brexit, waardoor Groot-Brittannië wordt uitgesloten uit de eengemaakte markt en opnieuw moet onderhandelen over handelsakkoorden.
Harvey wijst naar de verharding van de retoriek in Londen. Premier May heeft de deadline van maart 2017 naar voren geschoven om het Europese artikel 50 te activeren, dat de brexit in gang zet. De nadruk ligt op immigratie in plaats van op vrijhandel. Volgens de macrostrateeg van Deutsche Bank probeert May op die manier een revolte van de eurosceptici in de Conservatieve Partij te vermijden. De verharding van de Britse onderhandelingspositie – in combinatie met de verkiezingen in Duitsland en Frankrijk van volgend jaar, die ook al niet bevorderlijk zijn voor de bereidheid tot compromissen – vergroot de kans op een harde brexit, denkt Harvey. Hij verwacht dat het pond nog 10 procent van zijn waarde kan verliezen als dat scenario zich voltrekt.
Moeilijke onderhandelingen
Veel zal dus afhangen van de voorwaarden van de brexit. Maar eigenlijk kunnen geen van de partijen rond de tafel zich een uitsluiting van de Britten uit de eengemaakte markt veroorloven. 40 procent van de Britse handel gebeurt met EU-lidstaten. Groot-Brittannië is de op twee na grootste afzetmarkt voor Duitse producten, goed voor 7,5 procent van de Duitse export. Zo is een op de drie verkochte wagens in Groot-Brittannië van Duitse makelij. Voor Frankrijk en Italië is het land respectievelijk de derde en de vierde handelspartner.
Die feiten waren ook bekend voor het brexitreferendum. Toen verdronk de rede in populistische retoriek, en volgend jaar kan dat opnieuw gebeuren. Terwijl de Britse exporteurs nog profiteren van het sterk gedaalde pond, zal een uitsluiting uit de eengemaakte markt de Britse economie midscheeps treffen. In zo’n scenario is ook het lot van de belangrijke financiële sector in Londen erg onzeker.
Nog afwachten
Ons advies is nog niet in te stappen in obligaties in Britse pond, en af te wachten hoe de onderhandelingsposities in Londen en op het vasteland de komende maanden evolueren. Als u obligaties in Britse pond hebt die de komende weken en maanden op vervaldag komen, raden we aan die te herbeleggen in Britse pond. Het is te laat om nu nog ponden te verkopen. Als bescherming tegen het ergste scenario – een harde brexit – stellen we voor dat u een beperkte positie in Amerikaanse dollar aanhoudt. De dollar wordt nog altijd beschouwd als een veilige haven in tijden van Europese perikelen, wat van de euro niet kan worden gezegd.
DE KANS OP EEN HARDE BREXIT IS TOEGENOMEN.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier