OESO: ‘Europese arbeidsmarkt kan toestroom vluchtelingen aan’

© Belga

Uit een nota van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat de ‘arbeidsmarkt in Europa in staat is om de huidige toestroom van vluchtelingen te absorberen.’

De arbeidsmarkt in Europa is in staat om de huidige toestroom van vluchtelingen te ‘absorberen’. Dat staat in een nota van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De organisatie verwacht ook een ‘beperkt positief effect’ van die stroom op de vraag.

De OESO baseert zich op twee werkhypotheses over de toevloed aan vluchtelingen. De ‘voorzichtige’ hypothese gaat uit van 680.000 bijkomende toetreders tot de Europese arbeidsmarkt tegen eind 2016, ‘of 0,3 procent van de actieve bevolking in de EU’. In de andere hypothese is er sprake van minder dan een miljoen nieuwkomers, of 0,4 procent van de actieve bevolking.

Concentratie

‘De schattingen geven een idee van het progressieve, maar in zijn totaliteit eerder beperkte effect dat de aankomende vluchtelingen zullen hebben op de Europese arbeidsmarkt. Die heeft de capaciteit om een schok van zo’n omvang te absorberen’, aldus de OESO.

De organisatie voegt wel toe dat een aantal factoren deze ‘positieve nota’ kunnen beïnvloeden, zoals een concentratie van vluchtelingen in bepaalde landen, hun oververtegenwoordiging in bepaalde sectoren en het al dan niet terugkeren van afgewezen asielzoekers.

De OESO verwacht voorts dat de algemene vraag in de Europese economieën met ‘0,1 tot 0,2 procent zal stijgen in 2016 en 2017’, ten gevolge van de bijkomende budgetten die in de lidstaten worden vrijgemaakt om de vluchtelingen op te vangen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content