Giften voor vluchtelingen: wat en hoe?

Asielzoekers © Reuters
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De vluchtelingencrisis laat weinig mensen onberoerd. Veel mensen willen “iets” doen. We zetten enkele weetjes op een rij over giften aan het goede doel.

De voorbije maanden is het aantal asielaanvragen sterk gestegen. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) kan slechts 250 aanvragen per dag registreren en stuurt noodgedwongen asielzoekers opnieuw de straat op. Organisaties, zoals Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Rode Kruis-Vlaanderen, Dokters van de Wereld en Samusocial, zorgen voor opvang van zowel geregistreerde als niet-geregistreerde vluchtelingen.

Belastingvermindering

De bovenstaande organisaties zijn voorbeelden van verenigingen die erkend zijn door de Federale Overheidsdienst Financiën. Dat betekent dat giften van 40 euro of meer recht geven op een belastingvermindering van 45 procent van uw storting. Die minimumdrempel geldt per kalenderjaar en per vereniging. De verenigingen moeten u een fiscaal attest bezorgen, dat u kan gebruiken om de giften in te vullen op uw volgende belastingbrief.

Er staat ook een maximum op. Uw stortingen voor verschillende goede doelen mogen in totaal niet meer dan 10 procent van uw totale netto-inkomen bedragen of niet boven 376.350 euro komen om in aanmerking te komen voor het fiscale voordeel. Een volledige lijst van erkende goede doelen en meer informatie kan u hier terugvinden.

Niet-begeleide minderjarigen

Er duiken ook steeds meer en steeds jongere minderjarige vluchtelingen op in ons land. De Dienst Voogdij zag dit jaar al bijna 1.588 niet-begeleide minderjarigen passeren. Vorig jaar waren dat er 1.259. In heel 2014 vroegen 20 niet-begeleide kinderen onder de twaalf jaar opvang aan bij Fedasil. Een aantal dat voor 2015 al overschreden is.

Minor-Ndako vangt sinds 2002 jonge vluchtelingen op die zonder hun ouders in ons land arriveren. De vzw wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap, maar ze hebben ook een giftenrekening bij de Koning Boudewijnstichting die eveneens recht geeft op de belastingvermindering. Meer informatie vind je op de site.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content