Alain Mouton
‘Bedrijven nemen in de strijd tegen de arbeidskrapte zelf het heft in handen’
Het is goed dat bedrijven in de war for talent niet bij de pakken blijven zitten, want de kans is groot dat het zeer lang wachten wordt op het noodzakelijke arbeidsmarktbeleid. Dat zegt Trends-redacteur Alain Mouton.
Vorige week publiceerde het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) een scorecard van de Belgische economie. De werkgeversorganisatie wijst zowel op de sterke jobcreatie van de voorbije jaren als op de grote anomalie op de arbeidsmarkt. Ondanks de talloze vacatures blijft de werkloosheid hoog. Brengen de regeringen die na 26 mei worden gevormd daar verandering in?
Uit de hr-barometer, een enquête die Trends met Randstad bij bedrijfsleiders en hr-managers uitvoerde, blijkt dat de ondernemers een arbeidsmarktbeleid verwachten gericht op het invullen van die vacatures. Cruciaal zijn volgens de respondenten maatregelen om werknemers permanent te scholen (85%) en een beleid om mensen ertoe aan te zetten te kiezen voor een knelpuntberoep (84%).
Bedrijven nemen in de strijd tegen de arbeidskrapte zelf het heft in handen.
Het is de vraag of er straks coalities kunnen worden gevormd die deze weg willen bewandelen. Over het centrumrechtse beleid van de vorige regering zijn de ondernemers niet echt tevreden, leert de hr-barometer. Slechts 28 procent van de respondenten vindt dat de regeringsmaatregelen aansluiten bij de economische realiteit.
De bedrijven nemen in de strijd tegen de arbeidskrapte dan maar zelf het heft in handen. Ze doen bijvoorbeeld een beroep op interne mobiliteit om vacatures in te vullen (77%). Een meerderheid van de bedrijven zegt ervoor te zorgen dat werknemers gemakkelijk kunnen opklimmen in het bedrijf. Om de arbeidskrapte te counteren kiezen ze ook voor freelancers (37%), worden taken uitbesteed (33%), of worden uitzendkrachten langer aan het bedrijf gebonden (20%).
Het is goed dat bedrijven in de war for talent niet bij de pakken blijven zitten. Zo brengen ze een beetje olie in de ketting van de arbeidsmarkt en vermijden ze dat investeringen uitgesteld moeten worden omdat vacatures te lang blijven openstaan. Ze kunnen ook moeilijk anders, want de kans is groot dat het zeer lang wachten wordt op het noodzakelijke arbeidsmarktbeleid.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier