7 redenen waarom de Britten ‘nooit’ voor een brexit hadden mogen stemmen

Nigel Farage © reuters
Marc Buelens
Marc Buelens Professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

Marc Buelens woont bijna twee jaar in Londen. Net voor het referendum plaatsvond, somde hij 7 (zeven) redenen op waarom de Britse bevolking een brexit had moeten afwijzen.

Tot zijn verbazing hebben ‘populisme en platvloerse argumenten’ een nipte meerderheid overtuigd om even later de Europese Unie de rug toe te keren.

Zeven redenen waarom de Brittten nooit voor een brexit zullen stemmen

(retroactief geschreven op 22 juni om 22 uur, of zoals men dat hier in London zegt: om 10 p.m.)

  1. De brexit – campagne is een zootje met verschillende kampen die mekaar onderling bekampen
  2. Het brexit-boegbeeld Boris Johnson is alle geloofwaardigheid kwijt, omdat hij als Londenaar een verloren zaak steunt. Iedereen beseft dat dit voor hem louter een politiek spelletje is om zelf premier te kunnen worden. De kiezer houdt niet van postjesjagers. Johnson heeft bovendien pech dat hij qua uiterlijk kan verward worden met Donald Trump. Wie kan zo iemand ernstig nemen?
  3. Nigel Farage is een schertsfiguur, die niet eens mag behoren tot het brexit-kamp. De man voert openlijk een racistische campagne. Dat dulden de Britten niet.
  4. Iedereen is in schok door de moord op Jo Cox, een boegbeeld van verdraagzaamheid en samenwerking. Iedereen is beginnen na te denken, iedereen heeft zich nu afgezet van de scherpe toon van de campagne, vooral de toon van de brexiters.
  5. De ‘remain’-campagne wordt geleid door de eerste minister zelf. David Cameron is een waanzinnig goede campaigner. Hij vecht als een leeuw. En dat heeft de kiezer graag. Dat is overigens een van de redenen waarom Sadiq Khan is verkozen tot burgmeester van London. Deze is nu het boegbeeld van Labour in de campagne en het duo Cameron-Khan is geloofwaardig en ijzersterk. Zij zijn gewoonweg onklopbaar.
  6. De oproepen van auto-constructeurs, Richard Branson, alle voetbalploegen van de premier league, zowat alle belangrijke CEO’s, zowat alle zangers met naam en faam, en van J.K. Rowling zijn goed getimed en spreken alle lagen van de bevolking aan.
  7. Alle Britten (behalve de Schotten) hebben zich twee jaar geleden ingezet om het referendum tot Schotse onafhankelijkheid te doen mislukken. Ze weten dat bij een (theoretisch mogelijke) Brexit, de Schotten dit thema onmiddellijk opnieuw op tafel zullen gooien. Ze hebben beloofd dit nooit te doen, behalve… als er een radicaal nieuw feit zou opduiken. Brexit is een nieuw feit. En deze keer zou een referendum wel een JA voor onafhankelijkheid kunnen opleveren, want een brexit zou betekenen dat de aartsvijand Engeland hen verplicht heeft afstand te nemen van Europa. Dat betekent meteen het einde van het Verenigde Koninkrijk. Dat wil men Cameron en vooral de terug populaire Elisabeth II niet aandoen.
Uiteraard ben ik verbaasd dat het populisme en platvloerse argumenten het hebben gehaald van de redelijke status quo

Ter herinnering: de Britse factuur van de brexit

Als de Britten in het referendum voor de Europese Unie hadden gekozen, was het omdat ze hun portemonnee hadden laten spreken. Maar dat hebben ze niet gedaan. Trends berekende enkele maanden geleden al wat een brexit zou kosten aan de Britse economie. Ter herinnering presenteren we nog eens de rekening.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content