Verzekeren Is België beter voorbereid dan Spanje op waterbommen? ‘Alles boven 1,6 miljard euro schade is niet verzekerd’
Verzekeren Verzekeren Van spaarrentes tot verzekeringen: 5 dingen die op 1 oktober veranderen voor uw portefeuille Vanaf 1 oktober wijzigen de bijna 50 jaar oude tarieven van de gerechtsdeurwaarders, wordt het gemakkelijker om verzekeringen op te zeggen en gaan de sociale tarieven voor elektriciteit en aardgas omhoog. Een overzicht.
Verzekeren Verzekeren Axa Belgium voert lijst van meest gedigitaliseerde verzekeraars aan Het onderzoek van Sia Partners naar het digitale verzekeringstraject heeft Axa voor de derde keer bekroond. Het digitale aanbod van de Belgische dochteronderneming van de Franse verzekeraar staat op nummer één, voor de oplossingen van Belfius Direct en Yuzzu.
Verzekeren Verzekeren Baloise verbreekt autoverzekering van wie een ongeval veroorzaakt onder invloed van alcohol: 'Meer verzekeraars moeten dit toepassen' De verzekeraar Baloise zegt voortaan het contract op van elke bestuurder die onder invloed van drank of drugs een verkeersongeval veroorzaakt. "Wij zouden het niet verkeerd vinden, mochten meer verzekeraars dat doen", klinkt het bij Assuralia, de beroepsvereniging van de verzekeraars. De meeste andere verzekeraars verbreken een contract pas na een aaneenschakeling van schadegevallen.
Verzekeren Verzekeren Ethias zet met prima resultaten en gepland dividend zijn belang voor de publieke aandeelhouders in de verf De verzekeraar Ethias dreigt een bordje ‘te koop’ opgespeld te krijgen nu het Waalse Gewest beslist heeft een aantal bedrijfsactiva te verkopen. De onderneming doet er dan ook alles aan om het belang van haar autonomie en eigen beslissingscentrum te onderlijnen.
Nieuws Nieuws Geld terug in één minuut: Belgische AI-oplossing versnelt uitbetaling verzekeraars De Belgische scale-up Oxygen optimaliseert de verwerking van medische kosten door verzekeraars. De termijn van de terugbetaling aan de patiënt wordt zo teruggedrongen van tien dagen tot één minuut.
Verzekeren Verzekeren Een hypothecaire lening met meer vrijheid: wat houdt de wet-Dermagne in? Wie een rentekorting op zijn hypothecaire lening heeft gekregen in ruil voor een brand- en schuldsaldoverzekering, krijgt voortaan meer vrijheid om na verloop van tijd over te stappen naar een andere verzekeraar. Dat is een gevolg van een nieuwe wet.
Verzekeren Verzekeren Noodweer België: hoe zit het met verzekeringen en stormschade? Het noodweer dat over België trok, heeft opnieuw een spoor van vernieling achtergelaten. Hoe zit het met de vergoeding voor stormschade?
Verzekeren Verzekeren Ombudsman ontvangt meer klachten over fietsverzekeringen De Ombudsman Verzekeringen krijgt meer klachten binnen over fietsverzekeringen en vooral over het niet tussenkomen bij diefstal.
Verzekeren Verzekeren Nieuwe wet legt bundelverkoop van hypothecaire lening en verzekeringen aan banden Vanaf 1 juni zijn kredietnemers niet langer gedurende de hele looptijd van hun krediet gebonden aan een schuldsaldo- of een brandverzekering. Dat biedt vooral mogelijkheden voor die laatste.
Verzekeren Verzekeren Verzekeraar P&V/Vivium wil meespelen met de grote jongens: 'We groeien sneller dan de markt' De verzekeraar P&V Groep bereikte vorig jaar de kaap van 2 miljard euro premie-inkomsten. "Voor het vijfde jaar op rij groeien we sneller dan de markt", zegt CEO Hilde Vernaillen. "De grote spelers vinden dat ambetant, maar we willen blijven groeien."
Verzekeren Verzekeren Nationale Bank: ‘Gezinnen dreigen zich niet langer te kunnen verzekeren tegen brand en natuurrampen’ De Belgische wetgever heeft nog altijd niet duidelijk afgelijnd hoe de factuur van een natuurramp tussen de verzekeraars en de overheid verdeeld wordt. "Die onduidelijkheid kan ertoe leiden dat de verzekeraars geen brandverzekeringen meer kunnen aanbieden aan de gezinnen. De regering moet dringend werk maken van een duidelijk kader", zegt Steven Vanackere, directeur van de Nationale Bank.
Investeren Investeren Een lezeres getuigt: let op de deadline van uw tak21-spaarverzekering Om fiscale redenen is het belangrijk om een tak21 gedurende minstens acht jaar en één dag aan te houden. Te lang wachten om het eindkapitaal nadien op te nemen kan u echter ook veel geld kosten.
Verzekeren Verzekeren Ethias-CEO Philippe Lallemand: ‘Stijging herverzekeringstarieven zet druk op prijs die we aanrekenen aan klanten’ De verzekeraar Ethias heeft een goed jaar achter de rug, maar dat is geen garantie voor de toekomst. CEO Philippe Lallemand wijst op de belangrijke uitdagingen waarmee de Belgische verzekeringssector geconfronteerd wordt.
Geld Geld CEO Frédéric Van der Schueren over Belfius Verzekeringen: 'We streven naar een verdubbeling van het aantal polissen' Frédéric Van der Schueren, het hoofd van de verzekeringsdochter van Belfius, maakt een positieve eerste balans op van het nieuwe directeverzekeringsmerk van de bankgroep.
Verzekeren Verzekeren Ageas-topman Hans De Cuyper na mislukte Britse acquisitie: ‘We blijven geïnteresseerd in overnames in het VK’ CEO Hans De Cuyper zegt dat Ageas de Britse markt zal blijven afspeuren naar overname-opportuniteiten. "Wij mikken nog altijd op een leidende rol in het Verenigd Koninkrijk", zegt hij, nadat een poging om de Britse autoverzekeraar Direct Line in te lijven op een sisser afliep.
Verzekeren Verzekeren Verzekeringsmakelaar Vanbreda versterkt zich in België, maar tempert ambities voor Nederland Vanbreda Risk & Benefits neemt zijn sectorgenoot Dekerf & Partners uit Ternat over. In Nederland loopt de overnamestrategie moeizamer. De Antwerpse verzekeringsmakelaar heeft niet de diepe zakken van private-equityspelers.
Ondernemen Ondernemen ‘Traditionele verzekeraars willen ons model kopiëren’: digitale ziekteverzekeraar Alan groeit explosief De Belgische tak van de digitale ziekteverzekeraar Alan heeft in 2023 de kaap van 15 miljoen euro omzet overschreden. De groei van meer dan 12.000 procent sinds de start drie jaar geleden, maakt van het fintechbedrijf een van de snelst groeiende start-ups in België. Nu richt het zijn pijlen ook op eenpersoonsvennootschappen.
Verzekeren Verzekeren Is een hospitalisatiepolis op kosten van de zaak voordeliger? Een hospitalisatieverzekering biedt een goede bescherming voor het hele gezin. Zelfstandigen en bedrijfsleiders kunnen de premies voor zo’n polis door hun vennootschap laten betalen. Dat is voordeliger dan die privé te betalen.
Verzekeren Verzekeren Langer werken? Uw polis gewaarborgd inkomen past zich aan Met een verzekering gewaarborgd inkomen kunnen zelfstandigen zich indekken tegen een inkomensverlies door arbeidsongeschiktheid. Sinds 1 januari 2024 kan de looptijd van die dekking uitgebreid worden tot de wettelijke pensioenleeftijd van 66 of 67 jaar.
Verzekeren Verzekeren Verzekering voor elektrisch rijden zal duurder worden De elektrificatie van het wagenpark blijft niet zonder gevolgen voor verzekeraars. Verschillende factoren zullen de premies opdrijven: van hogere aankoopprijzen en hogere reparatiekosten tot het risico op diefstal of brand.
Verzekeren Verzekeren Huisdier verzekeren? Belfius en Tom&Co doen het tegen deze tarieven Belfius Direct Verzekeringen heeft een samenwerkingsovereenkomst met de winkelketen Tom&Co voor de verdeling van zijn huisdierenverzekering. Een hond verzekeren kan vanaf 150 euro per jaar, voor een kat is dat 100 euro per jaar.
Nieuws Nieuws Terreurslachtoffers zijn niet zomaar verzekerd Zeven jaar na de aanslagen in Brussel zijn er nog steeds gaten in de wet, waardoor niet alle slachtoffers van terrorisme automatisch verzekerd zijn. Een herziening van de wet ligt voor, maar is nog niet in het parlement gestemd.
Verzekeren Verzekeren Verzekering van verenigingswerkers in 9 vragen en antwoorden Sociaal-culturele organisaties en sportclubs zijn sinds vorig jaar verplicht een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten voor hun verenigingswerkers. Een polis voor lichamelijke ongevallen is niet langer voldoende. Wat riskeren verenigingen die dat nog niet in orde hebben gebracht? Vzw- en verenigingsexpert Steven Matheï en Barbara Van Speybroeck, woordvoerder van de verzekeringskoepel Assuralia, geven tekst en uitleg.
Nieuws Nieuws KBC waarschuwt: 'Schade door natuurrampen dreigt onverzekerbaar te worden' Dat de overheid niet bereid is solidair mee te betalen voor grote schade door natuurrampen, stoot op onbegrip bij KBC-topman Johan Thijs. De burger dreigt de pineut te worden.
Verzekeren Verzekeren Uw gezin goed verzekerd: met deze nieuwe tool vergelijkt u familiale polissen Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid vergoedt de schade die u en uw gezinsleden aan derden veroorzaken. De financiële waakhond FSMA biedt een tool aan om de dekkingen en premies te vergelijken.
Verzekeren Verzekeren Het brandt almaar vaker op zee: verzekeraars vragen meer preventie Het ongeval met de Fremantle Highway, het autotransportschip dat voor de Nederlandse kust in brand vloog, is geen alleenstaand geval. Brand was vorig jaar de op één na belangrijkste oorzaak van verlies van zeeschepen. De verzekeraars vragen maatregelen.
Verzekeren Verzekeren Ziekte, letsel of noodweer: zo vertrekt u goed verzekerd op reis Ziekte, ongeval of noodweer kan uw vakantie behoorlijk dwarsbomen. Voorbereid zijn kan een deel van het leed verzachten. Zes vragen en antwoorden om zonder zorgen op reis te vertrekken.
Rechten Rechten In zes stappen naar financiële gezondheid op het werk Wanneer het gaat over een gebrek aan financiële kennis wijst de beschuldigende vinger meestal naar de scholen. Instanties als de OESO raden evenwel aan ook op de werkvloer in financiële educatie te voorzien, om kennis en vaardigheden aan te reiken op de momenten dat ze onmiddellijk van pas komen.
Verzekeren Verzekeren Gesprekken gestart voor nieuwe schadeverdeling natuurrampen De verzekeringssector is onderhandelingen gestart met minister Pierre-Yves Dermagne voor een nieuw wettelijk kader dat de schadevergoeding bij natuurrampen vastlegt. Dat gebeurt niet toevallig nu de tweede verjaardag van de overstromingsramp in Wallonië nadert.
Verzekeren Verzekeren In het ziekenhuis belanden op vakantie: 'Uw verzekeraar werpt zich op tot vakantiecoach en betaalt de rekening' Ziekte kan niet enkel voor maar ook tijdens uw vakantie de reis vergallen. Van één slechte mossel of een verfrissende softijs kan men dagenlang ziek zijn. Een blik op Facebook- of Google-reviews van horecazaken maakt de kans op een salmonella-ijsje al kleiner, maar het biedt nooit een garantie. Medische kosten in het buitenland kunnen stevig oplopen en deze worden doorgaans niet volledig terugbetaald door uw ziekenfonds.
Geld Geld Autopech op vakantie: zo krijgt u hulp en zet u ongestoord uw reis verder Wie met zijn eigen auto of een huurwagen op vakantie gaat, ervaart een gevoel van vrijheid of controle. Dat verandert wanneer u autopech krijgt. Maar er zijn oplossingen.
Geld Geld 4 manieren om uw geld terug te vorderen als u een reis annuleert Soms valt een vakantie voor het vertrek al in het water. Onverwachte ziekte of familiale problemen zijn veelvoorkomende oorzaken van de annulering van reizen en vluchten. Maar zonder de dekking van een reisannuleringsverzekering is de kans bijzonder groot dat de luchtvaartmaatschappij niets terugbetaalt. Dit zijn vier manieren om uw geld terug te vorderen.
Geld Geld Eerste hulp bij vakantiepech: 5 essentiële zaken om te checken voor u vertrekt Zowat 70 procent van de Belgen heeft vakantieplannen voor de zomer, maar amper 25 procent heeft een verzekeringsproduct dat met reisbijstand te maken heeft, blijkt uit de jaarlijkse Vakantiebarometer van de hulpverlener Europ Assistance. Er kan op vakantie nochtans wel een en ander verkeerd gaan.
Verzekeren Verzekeren Fiscaal voordeel rechtsbijstandsverzekering staat op de helling: wat is het nut van zo'n verzekering? De toegenomen complexiteit van de samenleving vergroot de kans op juridische geschillen. Een degelijke verzekering is daarom geen overbodige luxe.
Verzekeren Verzekeren Schuldsaldoverzekering beschermt niet iedereen Er is al veel inkt gevloeid over de hoge premies die verzekeraars voor schuldsaldoverzekeringen aanrekenen. Veel minder bekend zijn de uitsluitingen, waarbij verzekeraars weigeren om het saldo van de hypothecaire lening af te lossen. “De verzekeraars passen de wet toe”, klinkt het bij sectorfederatie Assuralia.
Nieuws Nieuws e-GOR wint de Prijs van de Makelaar De insurtech e-GOR kreeg gisteren de prestigieuze Prijs van de Makelaar op de vierde editie van de Vivium Digital Awards. Tijdens een event konden 700 verzekeringsmakelaars kennismaken met 40 technologiebedrijven die met digitale toepassingen hun business kunnen ondersteunen.
Magazine Magazine Rebecca Tielemans (CEO Marsh Belux): ‘Inclusie is belangrijker dan diversiteit’ Rebecca Tielemans is een van de weinige vrouwelijke CEO’s in de Belgische financiële sector. Ze leidt de herpositionering van de verzekeringsmakelaar Marsh in België en Luxemburg in goede banen. Thema’s als inclusie, diversiteit, nieuwe werkvormen en persoonlijke ontwikkeling liggen haar na aan het hart.
Verzekeren Verzekeren Ereloonsupplementen in Brusselse en Waalse ziekenhuizen fors hoger dan in Vlaamse Gemiddeld betaalt de Belg 185 procent meer dan het Riziv-tarief als hij opteert voor een eenpersoonskamer in een ziekenhuis. Maar er zijn grote regionale verschillen, berekende het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (VNZ).
Verzekeren Verzekeren PetExpert brengt volledig digitale huisdierenverzekering naar België De nieuwe verzekering van PetExpert verwerkt dierenartskosten onmiddellijk. Zo weten baasjes meteen hoeveel ze uit eigen zak moeten betalen. De Tsjechische verzekeraar zal in ons land samenwerken met KBC.
Verzekeren Verzekeren AXA betaalt tweede medisch advies terug: ‘We willen zorgen van patiënt wegnemen’ AXA is de eerste verzekeraar die het tweede medisch advies in de collectieve hospitalisatieverzekering van werknemers opneemt. Directeur Karel Coudré licht toe.
Verzekeren Verzekeren Vijf tips om u te verdedigen tegen aanvallen met ransomware Specialisten in cyberveiligheid verwachten in 2023 een wereldwijde explosie van aanvallen met ransomware. In de eerste helft van 2022 steeg het aantal nieuwe varianten met bijna 100 procent, weet Patrick Commers van Fortinet Belgium. "Cybercriminelen hebben soms geen technische kennis meer nodig om een aanval uit te voeren."
Verzekeren Verzekeren Een op de vijf cyberaanvallen kost klanten Vanbreda meer dan 100.000 euro De verzekeringsportfolio tegen cybercriminaliteit nam bij de verzekeringsmakelaar Vanbreda Risk & Benefits in 2022 met 30 procent toe. Een op de vijf cyberaanvallen kost de klanten meer dan 100.000 euro.
Verzekeren Verzekeren Verzekeraars en digitalisering: 'App niet noodzakelijk om digitaal top te zijn' AXA is de digitale kampioen in schade- verzekeringen en niet langer de bank- verzekeraars Belfius en KBC, blijkt uit een studie van Sia Partners.
Opinie | Pedro Matthynssens Opinie | Pedro Matthynssens 'Private equity vormt de verzekeraars van de toekomst' Private equity werkt als een brandversneller voor de consolidatie van verzekeringsmakelaars, stelt Pedro Matthynssens, CEO van Vanbreda Risk & Benefits.
Ondernemen Ondernemen Verzekeringsmakelaar Vanbreda doet overnames in België en Nederland Vanbreda Risk & Benefits neemt in België een verzekeringsportefeuille over en in Nederland een makelaarskantoor in Rotterdam. De acquisities passen in de plannen van de verzekeringsmakelaar om uit te groeien tot een Benelux-groep die tegen 2030 200 miljoen euro omzet boekt in België en 100 miljoen in Nederland.