Ilse De Witte
Spaar u arm
De fiscale kloof tussen spaarrekeningen en andere beleggingen wordt stelselmatig groter. Dat zegt Trends-redacteur Ilse De Witte.
De Belgen vroegen in drie maanden tijd 1,5 miljard euro op van hun spaarrekeningen. Dat lijkt veel, maar is eigenlijk peanuts in vergelijking met de 120 miljard euro die erbij kwam sinds oktober 2008. Per Belg hebben we nog altijd 11.000 euro meer op spaarboekjes staan dan zeven jaar geleden, bijna een verdubbeling van de 13.000 euro aan spaarcenten die we toen hadden. Waarom houden we met zijn allen zo veel geld op spaarrekeningen die zogoed als niets meer opbrengen? Veiligheid, voorzichtigheid, gemakzucht, …
‘Spaar u arm’
Zou het kunnen dat ook de fiscaliteit een belangrijke rol speelt? U en ik betalen geen roerende voorheffing op de eerste 1880 euro intrest op een spaarboekje; boven dat plafond betalen we 15 procent roerende voorheffing. Als we onze spaarcenten in een spaar- of beleggingsverzekering stoppen, betalen we meteen 2 procent premietaks. Kopen we er aandelen mee? Dan betalen we transactietaksen, 27 procent roerende voorheffing op de dividenden, en 33 procent meerwaardebelasting als we ze te snel verkopen. Bij fondsen weet u het wellicht niet op voorhand. De fiscaliteit van beleggingsfondsen verandert om de zoveel tijd en is intussen zo complex dat zelfs de specialisten erover struikelen.
De vorige regering deed nog bescheiden inspanningen om het ‘slapende’ spaargeld aan het werk te zetten. De volkslening was een verzinsel van de regering-Di Rupo om investeringen in lokale projecten met een maatschappelijk nut te stimuleren. De huidige regering nam de verlaagde roerende voorheffing voor de intresten van dit financiële product op de schop. De vorige minister van Financiën, Koen Geens, probeerde de vrijstelling van roerende voorheffing voor intresten op spaarboekjes uit te breiden naar andere spaar- en beleggingsproducten, maar faalde. Zowel de vorige als de huidige regering vergroot telkenmale de fiscale kloof tussen spaarrekeningen en andere beleggingen, om de begroting te laten kloppen. En de spaarder? Die wordt slapend arm.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier