Rode Duivels doen de Belgen massaal gokken

© BELGA

Nu de Rode Duivels doorstoten naar de kwartfinale van Euro 2016 doen de horecazaken gouden zaken. Maar de EK-campagne van de nationale ploeg legt ook de gokkantoren geen windeieren. Tijdens grote voetbaltoernooien slaan de Belgen massaal aan het gokken, leert het jaarverslag van de Kansspelcommissie.

Het afgelopen wereldkampioenschap voetbal in Brazilië was een recordjaar voor de gokkantoren. Toen hebben alle Belgen samen 787 miljoen euro ingezet. Een record dat dit jaar heel waarschijnlijk sneuvelt. Vooral nu de Rode Duivels zich gekwalificeerd hebben voor de kwartfinale van het Europees kampioenschap in Frankrijk.

In 2014 hebben de gokkantoren een omzet gedraaid van 787 miljoen euro, waarvan 359 miljoen euro online. Twee jaar eerder was dat minder dan de helft, met 360 miljoen euro, waarvan 16,7 miljoen euro online.

Keerzijde gokgekte

Maar de toenemende gokgekte baart verschillende experts zorgen. De cijfers van het jaarverslag tonen aan dat een op de dertig Belgen op een zwarte lijst staan. Op 31 december 2015 stonden er 309.055 Belgen op die lijst, schrijft De Morgen. Dat is een stijging met bijna 25.000 tegenover een jaar eerder.

Die enorme toename is onder meer te verklaren door het grote aantal gerechtelijke beslissingen. De rechter oordeelt dan dat de persoon in kwestie niet langer zijn eigen kapitaal kan beheren. Opvallend is dat almaar meer gokkers zelf vragen om hen een verbod op gokken op te leggen. Vorig jaar hebben 4.303 gokkers zo’n stap gezet. Daarnaast hebben 91 ‘belanghebbende derden’ zo’n verzoek ingediend. Dat zijn vooral partners, ouders of kinderen van probleemspelers die zich zorgen maken over het gokgedrag van hun geliefde.

Groei sportweddenschappen

Door de opmars van het internet zijn sportweddenschappen nog nooit zo populair geweest. In 2015 was er een groei van 4 à 5 procent, maar de groei van de onlinemarkt bedroeg gemiddeld 10 à 15 procent. Het aandeel van de sportweddenschappen is gestegen tot 20 procent van de Europese gokmarkt – met onder meer ook loterijen, speelmachines, bingo en onlinecasinospelen. Ook in ons land zitten sportweddenschappen stevig in de lift.

Daarenboven grijpen de aanbieders van weddenschappen steeds vaker naar agressieve campagnes om de gokkers te verleiden. Zo zijn er aanbieders die mensen een bonus aanbieden als ze zich inschrijven op de goksite of voor een bepaald bedrag spelen.

Onder meer Marijs Geirnaert directeur van het Vlaamse Expertisecentrum voor Alcohol en Andere Drugproblemen (VAD) vraagt dat de regering daar iets aan doet. “Eigenlijk is er een wettelijk initiatief nodig om die goksites beperkingen op te leggen in de manier waarop ze mensen verleiden, onder andere via het toekennen van bonussen. Er zou ook een regeling uitgewerkt kunnen worden dat er een time-out wordt ingesteld, waarbij mensen even de tijd krijgen om na te denken, alvorens weer tot spelen te worden uitgenodigd”, zegt hij in de krant. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content