‘Voetbalfans moeten oppassen voor fraude met EK-tickets’
Test-Aankoop waarschuwt voetbalfans voor malafide verkoopsites. Die bieden valse tickets voor het EK in Frankrijk aan, of vragen woekerprijzen.
Een onderzoek van de Britse consumentenorganisatie Which? toont aan dat er heel wat onofficiële websites tickets aanbieden voor Euro 2016. “Wie een ticket koopt op zo’n site is niet zeker dat hij het ook ontvangt”, aldus de consumentenorganisatie.
Woekerprijzen
Volgens het onderzoek vragen sommige verkopers meer dan 5000 pond (7300 euro) vragen voor een ticket. En die prijzen gaan volgens Which? alleen maar toenemen naarmate het EK vordert. De consumentenorganisatie heeft contact opgenomen met een drietal sites en gevraagd waarom ze de kopers weinig tot geen informatie geven over de handelswijze. “Geen enkele site gaf thuis”, aldus Which?
Wie via zulke sites een ticket kan bemachtigen, kan bovendien bedrogen uitkomen. “Zo kan je nooit met zekerheid zeggen of het ticket wel geldig is”, benadrukt de organisatie. Net als Which? verwijst Test-Aankoop naar de officiële voorwaarden van de UEFA. Die stellen dat tickets enkel kunnen doorverkocht worden via officiële sites. Daarnaast geeft een ticket enkel toegang tot het stadion in combinatie met een geldig identiteitsbewijs op dezelfde naam.
#EURO2016 Koop geen tickets op onofficiële websites ! #Voetbaleenfeest Meer info op https://t.co/naNpyzHkHC
— Test-Aankoop (@Testaankoop) 6 juni 2016
Sjoemelaars
Dat beaamt een woordvoerder van de UEFA: “Wij verspreiden geen tickets via agentschappen of makelaars. Wij vragen de voetbalfans zich niet te laten misleiden door sjoemelaars die vaak een te hoge prijs vragen voor een ticket. Doorgaans zijn zij zelfs niet in het bezit van de toegangskaarten.”
De georganiseerde handel in de doorverkoop van concerttickets is sinds oktober 2013 verboden in ons land. Toch bleek dat sites zoals ticketsbelgie.be, topticketshop.nl en rang1tickets.nl tickets voor concerten van onder meer K3 en Adele tegen woekerprijzen doorverkochten. Test-Aankoop roept de overheid en de organisatoren op meer verantwoordelijkheid nemen en de strijd tegen frauduleuze verkoopsites op te drijven. De consumentenorganisaties heeft ondertussen een groepsvordering gestart tegen de drie genoemde websites.
Wie het slachtoffer wordt van fraude met tickets kan op de site van meldpunt een klacht indienen. De bevoegde diensten analyseren vervolgens de melding en stellen mogelijk een onderzoek in. Wie met een kredietkaart heeft betaald kan ook terecht op mijnkaart.be om de transactie te betwisten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier