Werkgevers vrezen ziekmeldingen door EK voetbal

© BELGA
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

Het merendeel van de bedrijven vreest dat een toenemend aantal werknemers zich tijdens Euro 2016 ziek zal melden. Dat blijkt uit een onderzoek van het rekruteringsbedrijf Robert Half.

Van de 200 gecontacteerde hr-managers in België vrees 69 procent dat de werknemers minder productief zullen zijn of zich ziek zullen melden, nu de Rode Duivels deelnemen aan het Europees kampioenschap in Frankrijk. Vooral de Waalse (72%) en de Brusselse (70%) bedrijven verwachten een impact op de werkvloer. In Vlaanderen denkt 66 procent van de managers dat het Europees kampioenschap voetbal ten koste gaat van de productiviteit op de werkvloer.

Amper een kwart van de Belgische hr-managers (27%) verwacht dat de impact van de sportwedstrijden niet groot zal zijn. Slechts 4 procent is ervan overtuigd dat dat geen verschil zal maken. In de publieke sector denkt zelfs ruim 79 procent van de managers dat de aanwezigheden en de productiviteit de komende weken zullen dalen.

De bedrijven in Frankrijk, het organiserende land, denken dat 63 procent de werknemers minder productief zal zijn. In het Verenigd Koninkrijk loopt dat percentage op tot 73 procent en in Duitsland, een van de favorieten voor de titel, tot 79 procent.

Werkgevers vrezen ziekmeldingen door EK voetbal
© Robert Half

Voetbalsfeer op het werk

In het verleden is gebleken dat sportwedstrijden en belangrijke tornooien de productiviteit op de werkvloer beïnvloeden

“In het verleden is gebleken dat sportwedstrijden en belangrijke tornooien de productiviteit op de werkvloer beïnvloeden”, zegt Frédérique Bruggeman, managing director Robert Half Belux. Zij is ervan overtuigd dat de werkgevers dat positief kunnen aanpakken. “Werknemers kunnen hun teams motiveren zich volledig op het werk te concentreren en hun de mogelijkheid geven bijvoorbeeld een uurtje vroeger te vertrekken, zodat ze het begin van de wedstrijd niet missen. Zoiets zorgt er ongetwijfeld voor dat de productiviteit niet daalt”, luidt haar advies.

Voorts raadt ze bedrijven aan een televisie ter beschikking te stellen, zodat de werknemers samen naar de wedstrijd kunnen kijken. “Vooral samenhorigheid en een goede teamgeest zorgen op de werkvloer voor productiviteit, ook buiten deze drukke sportweken”, aldus Bruggeman.

Impact op reisplannen

Een ander onderzoek leert dat het Europees kampioenschap ook een beperkte impact heeft op onze reisplannen. Volgens het onderzoeksbureau wes research and strategy past een op de vijf Belgen zijn reisplannen aan. 6,4 procent van de Belgen die naar Frankrijk willen reizen, verplaatst zijn reis naar een datum buiten de EK-periode. 2,8 procent doet dat om de hogere prijzen en de voetbalgekte te vermijden. De rest wil de wedstrijden in eigen land volgen. 1,7 procent van de ondervraagden reist naar een ander land door het EK.

Maar het Europees kampioenschap heeft natuurlijk ook positieve gevolgen voor de Franse toeristensector. 2,8 procent van de ondervraagden reist speciaal voor het EK naar Frankrijk. 1,7 procent doet dat om één of meerdere matchen bij te wonen, 1,1 procent om de voetbalsfeer in het algemeen te beleven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content