“België loopt miljoenen btw mis”

© belga

Volgens staatssecretaris Carl Devlies (CDenV) verliest ons land zeker 100 miljoen euro inkomsten mis. Dat komt door een gebrekkige controle op de teruggave van btw aan buitenlandse ondernemingen. Devlies wil daar iets aan doen, meldt De Standaard dinsdag.

Buitenlandse ondernemingen die in ons land meer btw betaald hebben aan hun leveranciers dan ze btw hebben kunnen aanrekenen aan hun klanten, mogen het verschil terugvorderen van de Belgische fiscus.

Ondernemingen die in ons land een vestiging hebben of een btw-nummer worden net zoals alle Belgische bedrijven gecontroleerd.

Hebben ze dat niet, dan is het Centraal Kantoor voor Buitenlandse Belastingplichtigen (CKBB) bevoegd. Maar bij het CKBB wordt volgens Devlies onvoldoende gecontroleerd, terwijl de bedragen waarover het gaat aanzienlijk zijn.

“Het probleem is niet dat er op die dienst geen personeel werkt, maar dat er te veel mensen zich moeten bezighouden met administratieve taken”, vindt Devlies.

Tussen 2006 en 2008 steeg het terugbetaalde bedrag van 2,6 miljard euro tot 3,5 miljard. Volgens een zeer voorzichtige raming zouden performante controles 100 miljoen euro extra kunnen opleveren.

“Met een kleine verschuiving van mensen en middelen binnen de federale overheidsdienst Financiën kunnen hier voor de schatkist aanzienlijke meeropbrengsten gerealiseerd worden”, zegt Devlies, die ook pleit voor een nauwere samenwerking tussen de fiscale en sociale diensten die belast zijn met de controle van buitenlandse ondernemingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content