Zijn edelmetalen goede beleggingen?
De meest bekende edelmetalen zijn goud, zilver en platina. Daarnaast zijn er nog minder bekende edelmetalen zoals palladium en rhodium. Bij Belgische beleggers is vooral goud populair, ook omdat er minder belastingen bij komen kijken dan bij zilver (btw) en andere metalen met meer economische toepassingen dan goud.
Verwacht nettorendement
Over de hele lange termijn leverde goud in het verleden ongeveer 8 procent jaarlijks rendement op, maar net als bij aandelen kunnen beleggers jarenlang op verlies zitten. Het rendement van goud in euro hangt ook af van de euro/dollar-wisselkoers. We mikken op 8 procent netto per jaar voor de komende vijf jaar.
Karakteristieken
Fysiek goud heeft geen economische functie. Dat maakt het moeilijker er een richtprijs op te kleven. Het edelmetaal brengt ook geen rente op en keert geen dividenden uit. Het rendement moet volledig voortkomen uit de stijging van de goudprijs. Op de internationale markten wordt die uitgedrukt in dollar.
Goud is gevoelig voor de renteverwachtingen in de Verenigde Staten. Bij elke renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank (Fed) nemen de opportuniteitskosten voor een belegging in goud toe. Beleggers lopen dan meer rente mis.
2023
De rentestijging hield de goudprijs het voorbije jaar niet aan de grond. De goudprijs ging op 1 december even boven 2.070 dollar per ounce. De kaap van 2.000 dollar werd al vier keer eerder veroverd de afgelopen jaren: in augustus 2020, in maart 2022, in mei en eind oktober 2023, na de uitbraak van het conflict in het Midden-Oosten. Ondanks de zorgwekkende ontwikkelingen op dat front, daalde de goudprijs in november weer onder 2.000 dollar om er in december weer boven te piepen.
Voor de Belgische beleggers is de prijs van goud in euro van belang. De goudprijs in euro steeg het afgelopen jaar van om en bij 1.800 euro naar meer dan 2.000 euro per ounce.
Bescherming
Goud is een toevluchtsoord wanneer de munt van een land in elkaar klapt, of als er onzekerheid is over het financieel systeem. Ten tijde van de bankencrisis in 2008 en 2009 vluchtten veel beleggers in goud, omdat ze vreesden dat het financieel systeem zou crashen. Tijdens de eurocrisis in 2011 en 2012 had goud succes, omdat de euro op instorten stond. In 2018 was goud een goede belegging voor Indiërs, omdat de Indiase roepie kelderde tot zijn laagste peil tegenover de dollar. Ook in 2020 gingen beleggers schuilen in goud, toen de wereld op haar grondvesten daverde door de coronapandemie.
De status van goud als veilige haven staat soms ter discussie. Volgens specialisten hangt de prijsevolutie van goud af van drie factoren. Er is ten eerste een sterk negatief verband tussen de goudprijs en de dollar. Ten tweede heeft een stijging of een daling van de Amerikaanse rente een belangrijke invloed. En ten derde is de vraag naar goud voor beleggingen en sieraden belangrijk.
Kosten
In de aan- en de verkoopprijzen die de handelaars in edelmetalen afficheren, zijn de kosten al verrekend. Wie via een bank goud koopt of verkoopt, betaalt vaak nog bijkomende kosten.
Fiscaliteit
Beleggen in fysiek goud is belastingvrij. Er is ook geen btw verschuldigd op goudstaven of goudmunten. Voor staven zilver of platina daarentegen betaalt de koper 21 procent btw op het volledige aankoopbedrag en voor munten 21 procent btw op de winstmarge van de handelaar.
Duurzaam of niet?
Mijnbouw zal altijd sporen nalaten in het landschap. Sommige grondstoffen zijn essentieel om de economie te doen draaien, maar goud is daar niet bij. Bovendien zijn er mijnbouwers die voor het kortetermijngewin gaan, en dus erts met een lage concentratie goud niet samen met het erts met een hoge concentratie goud uit de grond halen, waardoor reserves verloren gaan. De ene mijn is natuurlijk de andere niet, en er is ook nog zoiets als de recyclage van ‘oud goud’, uit juwelen bij voorbeeld.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier