X-Fab heeft niet meteen zicht op beterschap

© Getty Images/iStockphoto
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

X-Fab moest in navolging van zijn zusterbedrijf en grootste klant Melexis toegeven dat de marktomstandigheden momenteel erg slecht zijn en dat er op korte termijn geen zicht is op beterschap. Het management gaf daarom in tegenstelling, tot dat van Melexis, geen omzetprognoses voor het boekjaar 2019.

X-Fab had na het derde kwartaal van vorig jaar de omzetprognoses voor 2018 flink verlaagd van 615 tot 655 miljoen dollar naar 582 tot 589 miljoen dollar. Dat impliceerde een erg tegenvallend laatste trimester en dat werd ook bevestigd in de kwartaalcijfers.

X-Fab behoort net als Melexis tot de Xtrion-holding van Roland Duchâtelet. Melexis ontwerpt de halfgeleiders en X-Fab bouwt ze, wat van het bedrijf een zogenaamde ‘foundry’ of onderaannemer maakt. Het cyclische karakter van deze activiteit wordt nog versterkt door de sterke afhankelijkheid van de autosector (bijna de helft van de omzet).

De kwartaalomzet daalde met 11 procent op jaarbasis naar 137,4 miljoen dollar. De bruto bedrijfswinst of ebitda kalfde met bijna de helft af naar 15,9 miljoen dollar. Daardoor kelderde ook de ebitda-marge naar 11,6 procent, tegenover nog 20,2 procent in dezelfde periode een jaar eerder. Netto was er een verlies van 4,6 miljoen dollar of 3 dollarcent per aandeel, tegenover nog een winst van 32 miljoen dollar (25 dollarcent) in het vierde kwartaal van vorig jaar. Over het volledige boekjaar boekte X-Fab een bescheiden omzetstijging met 1 procent tot 587,9 miljoen dollar. De ebitda slonk met 11 procent naar 94,4 miljoen dollar. Daardoor daalde de marge in 2018 naar 16,1 procent tegenover 18,2 procent een jaar eerder. Bij de beursgang had het management binnen drie jaar (dus tegen 2020) een ebitda van 200 miljoen dollar en een marge van 27 procent in het vooruitzicht gesteld. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel.

Het nettoresultaat kwam vorig jaar 75 procent lager uit op 22,6 miljoen dollar (17 dollarcent per aandeel) tegenover 89,8 miljoen dollar (73 dollarcent) in 2017. De drie kernmarkten waarin X-Fab wil groeien (automobiel, industriële toepassingen en de medische sector) realiseerden in het vierde kwartaal een gezamenlijke omzet van 87,2 miljoen euro of bijna twee derde van de groepsomzet. Dat cijfer lag 9 procent lager dan een jaar eerder, maar over het volledige boekjaar was er wel een groei met 13 procent.

X-Fab zet de investeringen in productiecapaciteit voort en plant hiervoor 100 miljoen dollar aan kapitaaluitgaven dit jaar. Onder meer in de fabrieken in Dresden en Sarawak (Maleisië) wordt de productiecapaciteit opgetrokken. Bij foundries als X-Fab is capaciteitsbenutting de meest bepalende factor voor de winstgevendheid. Het management start een kostenbesparingsprogramma om de periode met een dalende omzet door te komen.

Pas in de tweede jaarhelft wordt beterschap verwacht. De prognose voor het lopende eerste kwartaal is dan ook erg voorzichtig met een omzet tussen 126 en 133 miljoen dollar (143,5 miljoen in 2018) en een ebitda-marge tussen 2 en 5 procent. X-Fab loopt ook een wisselkoersrisico omdat het grootste deel van de inkomsten in dollar wordt gerealiseerd en de kosten in euro (fabrieken in Frankrijk en Duitsland) en Maleisische ringgit (fabriek in Sarawak). X-Fab streeft tegen eind dit jaar naar een aandeel van 25 procent voor de omzet in euro. X-Fab haalde bij de beursgang 250 miljoen dollar op om te investeren in capaciteitsuitbreidingen. Eind vorig jaar had de groep nog 242,8 miljoen dollar in kas.


Conclusie

De kans bestaat dat de bodem eind december al werd gezet met een koers van 4 euro. Op korte termijn zal het marktsentiment en dus ook de evolutie van het aandeel volatiel blijven. De omvang en lengte van de voorraadcorrectie vallen op dit moment niet in te schatten en zullen afhangen van de cyclische eindvraag, waar X-Fab geen invloed op heeft. De groep is operationeel wel klaar mocht de vraag aantrekken. Tegen één keer de boekwaarde vinden we het aandeel momenteel correct gewaardeerd.


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 4,80 euro

Ticker: XFAB FP

Markt: Euronext Parijs

ISIN-code: BE0974310428

Beurskapitalisatie: 628 miljoen euro

K/w 2018: 28

Verwachte k/w 2019: 30,5

Koersverschil 12 maanden: -45%

Koersverschil sinds jaarbegin: +13%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content