‘Niet meer werkloosheid, beperkte impact op productiviteit’: ING-studie tempert verwachtingen over AI in België

© Getty Images/Maskot
Kevin Van der Auwera Coördinator online Trends.

De economen van ING België verwachten geen grote stijging van de werkloosheid in België als gevolg van de opkomst van artificiële intelligentie (AI). De impact op productiviteit en economische groei zal niet groter zijn dan die van de uitvinding van de pc en het internet, voorspelt ING.

De studie van ING (pdf) is gebaseerd op verschillende informatiebronnen, waaronder het consumentenonderzoek van ING. Volgens die enquête gelooft 42 procent van de Belgen dat AI zal leiden tot banenverlies. Tegelijkertijd maken weinig Belgen zich zorgen over hun eigen job.

Blootstelling aan AI

“We schatten dat 65 procent van de Belgische werknemers, ongeveer 3,3 miljoen mensen, een job uitoefent met een hoge blootstelling aan AI”, klinkt het in de studie. “Dat betekent dat ze de impact van AI zullen ondervinden en dat AI hun manier van werken fundamenteel zal veranderen.”

Toch verwacht ING geen grote stijging van de werkloosheid in België. Het verwijst daarvoor naar het tekort aan arbeidskrachten en de vergrijzende bevolking.

Bekijk hieronder de toelichting van Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België, in de studio van Kanaal Z (en lees verder onder de video)

Economische groei en productiviteit

De Belgen zijn optimistisch over de impact van AI op de economische groei: bijna een op de drie verwacht een positieve impact op de Belgische economische groei in de komende vijf jaar.

Dat impliceert dat AI leidt tot een stijging van de productiviteit, maar ook daar tempert ING de verwachtingen. “Ondanks de opkomst van AI en andere technologische evoluties, alsook studies die een positieve impact van AI op de productiviteit van bepaalde werknemers in bepaalde bedrijven aantonen, is de productiviteitsgroei in België de afgelopen jaren zwak geweest”, zegt de auteur van de studie, Charlotte de Montpellier, senior econoom bij ING.

“Dat betekent niet dat AI niet zal leiden tot een positieve boost van de productiviteit op macro-economisch niveau, wel dat we nog een paar jaar zullen moeten wachten voor de productiviteitsgroei echt merkbaar wordt in België.”

Vergelijkbaar met pc en internet

ING schat dat de jaarlijkse productiviteitswinst van AI alleen op mondiaal niveau uiteindelijk kan oplopen tot maximaal 1 procentpunt, een impact die gelijk staat aan die van de uitvinding van de pc en het internet.

De Montpellier: “Dat betekent niet dat de productiviteitsgroei daadwerkelijk met bijna 1 procentpunt supplementair per jaar zal toenemen. Terwijl AI de bron van productiviteitswinst zou kunnen zijn, zullen andere factoren, met name de vergrijzing van de bevolking en de afnemende productiviteitswinst van eerdere innovaties, een omgekeerd effect hebben en de productiviteitsgroei drukken. Over het geheel genomen voorspellen we voor de komende jaren een stijging van de jaarlijkse productiviteitsgroei, en daarmee van de potentiële groei van de economie, in de orde van grootte van 0,1 tot 0,5 procentpunt.”

“België zal, net als de rest van Europa, waarschijnlijk aan de onderkant van deze vork zitten, terwijl de Verenigde Staten grotere productiviteitswinsten zullen zien. Het verschil kan worden verklaard door de omvang van de sector die AI produceert, de investeringen die al in de technologie zijn verricht, maar ook de strengere regelgeving in Europa.”

Vind hier de volledige studie van ING

Lees hieronder meer:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content