Lezersvraag: wanneer zal de koers van K+S klimmen?

© K+S

U bent al geruime tijd positief over K+S, maar onlangs stond de koers weer onder druk. Wat is de reden voor de recente daling en wanneer komt er eindelijk beterschap?

We hanteren al sinds november 2015 een koopadvies voor de Duitse meststoffen- en zoutproducent K+S (voluit Kali und Salz). De koers noteerde toen rond 24 euro en fluctueerde sindsdien vooral tussen 20 en 25 euro. In mei leek een koersuitbraak in de maak, maar een minder goed onthaald eerstekwartaalrapport en vooral een winstwaarschuwing over het tweede kwartaal midden juni stuurde de koers weer naar af.

De omzet klom in het eerste kwartaal met 3,9 procent tegenover het eerste kwartaal van 2017, tot 1,17 miljard euro, nipt (0,3%) onder de gemiddelde analistenverwachting. De bedrijfskasstroom (ebitda) klom met 12,3 procent tot 236,8 miljoen euro, maar bleef wel 3,9 procent onder de verwachting van 246,5 miljoen. De ebitda van de potasafdeling presteerde nochtans 8 procent beter dan verwacht, met een stijging van 48 procent tot 120,8 miljoen euro.

Dankzij de bijdrage van Bethune, de nieuwe Canadese potasmijn die vorige zomer werd opgestart, steeg het volume met 6,6 procent tot 1,94 miljoen ton, ondanks de late start van het plantseizoen en suboptimale productie in Duitsland (Werra). Dat laatste is nog een uitgesteld maar tijdelijk gevolg van de forse milieuproblemen met zout afvalwater van de voorbije jaren.

De zoutafdeling ontgoochelde met een daling van de ebitda met 10,6 procent tot 120,9 miljoen euro (14% minder dan verwacht). Vooral de lagere dollar, logistieke problemen in Noord-Amerika en het feit dat meer smeltzout werd verkocht tegen lagere verkoopprijzen speelde de groep parten. Op basis van de lagere Noord-Amerikaanse voorraden smeltzout wordt voor het komende winterseizoen wel gerekend op prijsherstel.

De verwachtingen voor het volledige jaar 2018 blijven onverminderd beduidend hogere potasvolumes en hogere volumes in de zoutafdeling die een tastbare omzetstijging (+10% of meer) en een aanzienlijke toename van de ebitda moeten mogelijk maken. De analisten mikken op een stijging van de ebitda tot 829 miljoen euro (+60% tegenover 2017).

Midden juni moest K+S melden dat de resultaten van het tweede kwartaal zouden worden gedrukt door een stopzetting van de productie in Bethune als gevolg van stakingen. De doelstelling tegen eind 2018 te groeien naar een capaciteit van 2 miljoen ton is evenwel niet in gevaar. Wel moest de groep melden dat de kwaliteit van de potas nog beter kan en moet.

De hoge nettoschuld van 4,14 miljard euro, of 7,9 keer de ebitda van 2017, is een gevolg van de bouw van Bethune. Het keerpunt wordt dit jaar genomen, en in het eerste kwartaal was er al een vermindering met 140 miljoen euro tot 4 miljard. We zien vooral tijdelijke en geen structurele elementen op het koerssentiment wegen. Een exacte timing voor een structureel koersherstel meegeven is lastig, maar de komende twee tot drie jaar verwachten we een stevige herwaardering van het aandeel. Koopwaardig (rating 1B).

Partner Content