Ilse De Witte

Marktoverzicht: Euronav vaart wel, Delhaize vaarwel

Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Amerikaanse beurzen openden met verlies, door de tegenvallende winst- en omzetcijfers die Apple dinsdagavond publiceerde.

Het Amerikaanse technologiebedrijf verkocht minder producten in de eerste drie maanden van 2016. Het is de eerste omzetdaling in dertien jaar. De terugval is bijna volledig toe te schrijven aan de iPhone, die over zijn piek is. De omzet van de iPhone daalde voor het eerst sinds zijn introductie in 2007. Er gingen bijna 10 miljoen minder iPhones over de toonbank dan in dezelfde periode vorig jaar en de gemiddelde verkoopprijs lag met 641 dollar lager dan analisten hadden gedacht. Apple was met ruime voorsprong de grootste daler in de Dow Jones-index, waar het sinds een jaar deel van uitmaakt.

De Europese beurzen sloten nog nipt positief af. De EuroStoxx50 won 0,2 procent. De Bel-20 ging eveneens 0,2 procent hoger tot 3.479,58 punten.

Umicore (+2,2%) was de uitblinker in de Bel-20. De materiaaltechnologiegroep gaat meer inzetten op materialen voor herlaadbare batterijen voor elektrische wagens en investeren in extra capaciteit. ING (-2,8%) was optisch de sterkste daler, maar die daling had alles te maken met het slotdividend van 41 cent dat van de koers ging.

Delhaize (+2,1%) was na Umicore de sterkste stijger in de Belgische sterindex. De supermarktketen boerde beter dan verwacht in het eerste kwartaal. De omzet steeg met 6 procent tegenover dezelfde periode een jaar eerder tot 6,15 miljard euro. Delhaize kreeg een extra duw van 1,4 procentpunt in de rug door de versterking van de dollar, waardoor de verkoop in de Verenigde Staten omgerekend naar euro meer waard werd. Analisten hadden op 6 miljard euro omzet gerekend. De verkopen verbeterden in alle regio’s.

De nettowinst lag vier keer zo hoog als in het eerste kwartaal van 2015 op 109 miljoen euro, ofwel 1,05 euro per aandeel. De winkels in de Verenigde Staten en vooral in Zuidoost-Europa werden winstgevender. In de Verenigde Staten lijkt de strategie om in te zetten op verse producten stilaan vruchten af te werpen. In België en in Zuidoost-Europa verbeterden de marges dankzij kostenbesparingen. In het eerste kwartaal van 2015 waren in ons land promoties nodig om de klanten terug te lokken na de stakingen van het personeel, waardoor de vergelijkingsbasis voor de Belgische activiteiten met een jaar eerder relatief gemakkelijk was. De supermarkt won sindsdien een half procentpunt marktaandeel in ons land.

Het is wellicht het laatste setje cijfers dat Delhaize op eigen benen zal vrijgeven. De fusie met Ahold zal, behoudens goedkeuring van de Amerikaanse autoriteiten, midden juni afgerond worden.

Euronav (+2,8%) ging ook boven de lat van de analisten. In de loop van de dag ging het aandeel tot ruim 12 procent hoger, maar bij het slot was de euforie bij beleggers al weer wat weggeëbd. Het bedrijf realiseerde 113,5 miljoen dollar nettowinst in het eerste kwartaal, een stijging met 40 procent tegenover het eerste kwartaal van 2015. Analisten rekenden op 90 miljoen dollar. Volgens de rederij was het eerste kwartaal van 2016 “het beste eerste kwartaal sinds acht jaar”. “En ook het tweede kwartaal is sterk gestart”, klinkt het.

De olietankerrederij profiteert van een toegenomen vraag naar olie door de lage olieprijs – en dus ook naar transport van olie. De dagtarieven voor de Very Large Crude Carriers (VLCC) lagen in het eerste kwartaal van 2016 ongeveer 10.000 dollar boven het eerste kwartaal van 2015. Van een overaanbod aan grote olietankers is geen sprake en CEO Paddy Rodgers heeft er vertrouwen in dat de investeringsdrempel hoog genoeg is en dat er niet snel te veel nieuwe tankers zullen bijkomen. “Wij geloven dat de vooruitzichten positief en duurzaam zijn voor Euronav en de tankersector”, zegt Rodgers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content