Koersdaling zegt helemaal niets over kwaliteit van Facebook

Is er in het geval van Facebook sprake van een mislukte hype en dachten speculanten een korte termijn- winst te kunnen realiseren? De analisten van Royal Bank of Scotland willen voorop stellen dat de koersdaling van het aandeel Facebook helemaal niets zegt over de kwaliteit van het bedrijf.

Eerder over de hebzucht en angst van beleggers. Ten opzicht van de (toekomstige) winst is de koers nu wellicht zwaar overgewaardeerd, maar Facebook beschikt over een van de grootste en meest complete databases ter wereld en heeft toegang tot een enorm publiek.

Indien het management in staat is ‘cashflow’ te genereren uit nieuwe business, een oplossing vindt voor privacy regels, minder afhankelijk is van advertentie inkomsten en Facebook de standaard blijkt voor de toekomst, dan zal dit volgens Royal Bank of Scotland mogelijk ook de aandelenkoers ten goede komen.

Het voorbeeld van Google

Ook Google ging 8 jaar geleden naar de beurs tegen een K/W van 118 en inmiddels staat de koers ruim 500 procent hoger. Met een geschatte winst van ruim $50 per aandeel in 2013 heeft Google daarmee een toekomstige K/W van ongeveer 12.

Stel dat de winst per aandeel van Facebook in 2013 $1,00 is dan kunt u zelf berekenen wat een aandeel zou mogen kosten om een

vergelijkbare waardering als Google te hebben.

Vervelend is dat Facebookbeleggers die inschreven op de emissie nu al een fors verlies te verwerken kregen. Zo kon Mark

Zuckerberg na twee dagen huwelijk zijn kersverse vrouw melden dat hij ruim 2 miljard van zijn vermogen had verloren sinds het jawoord.

En is dit het laatste slechte nieuws wat hij kan overbrengen? Of is er nog hoop? Met de koersdaling dient zich volgens Royal Bank of Scotland ook een steeds betere kans aan om Facebook tegen een reële waarde te verkrijgen en te kunnen profiteren van mogelijke toekomstige groei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content