Het blijft allemaal een werk van lange adem

De eerste ronde van de verkiezingen in Frankrijk brachten niet onmiddellijk grote verrassingen. In de tweede ronde (6 mei) zal het gaan tussen Sarkozy en Holldande. Daarbij zal het zoals gedacht niet makkellijk worden voor Sarkozy vooral omdat het FN nog meer stemmen haalde dan voorzien. Dit betekent dat Sarkozy zal moeten proberen stemmen van uiterst rechts weg te kapen zonder het van het centrum te vervreemden.

Het wordt volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas algemeen aangenomen dat Hollande er makkelijk in zal slagen links achter zich te verzamelen dan Sazkozy rechts. Holldande staat dan ook in de peilingen voor de tweede ronde ruim voor. Maar twee weken zijn natuurlijk een eeuwigheid in de politiek. We zullen moeten zien wat het geeft.

Nederland steekt de neus aan het venster

Verrassender was volgens Gijsels het afspringen van de budget besprekingen in Nederland. Het leek er de afgelopen dagen op dat ze het verhaal daar wel rond zouden krijgen. Maar niets was minder waar. De PVV trok de stekker er uit waardoor nu de weg openlicht voor nieuwe verkiezingen.

De situatie in Nederland herinnert ons er nog maar eens aan dat zelfs in de sterkere landen het niet eenvoudig is om de rekening te laten kloppen. En dat komt nog maar eens allemaal bovenop de rest: Griekse verkeizingen, referendum in Ierland een Spaanse 10-jarige rente die richting 6% kruipt. Geen wonder dat de markt in “risk-off” is gegaan zoals we hadden gevreesd. En een resultatenseizoen dat nogal meevalt kan daar voorlopig niet veel aan veranderen.

Voor de komende dagen en weken verwachten we meer van hetzelfde. In dit opzicht wordt het scenario dat we voorop hebben gesteld (en een goede copie is van vorig jaar) gevolgd. Op een bepaald moment zullen de Fed en de ECB, als de druk van de markten en een vertragende economie te groot wordt, wederom gaan denken aan een nieuw rondje van kapitaalsinjecties. En dan kunnen we snel weer in een “risk-on” scenario zitten.

Maar zoals Gijsels al heel wat jaren verkondigt blijft dat allemaal heel erg artificieel. Het is niet makkelijk om een duurzaam economisch herstel op gang te krijgen met zoveel schulden in het systeem. Het is en blijft een werk van lange adem.Je kan nu eenmaal niet de excessen van 20 jaar oplossen in een paar maanden…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content