Beleggen in goud: veel risico

© Reuters

Fysiek goud brengt geen rente op en keert geen dividenden uit. Het rendement moet volledig voortkomen uit de stijging van de goudprijs.

Risico: 7/10

Verwacht rendement in 2016: 1 procent

Beleggingshorizon: 10 tot 20 jaar

Karakteristieken

Fysiek goud brengt geen rente op en keert geen dividenden uit. Het rendement moet volledig voortkomen uit de stijging van de goudprijs. De goudprijs op de internationale markten wordt uitgedrukt in Amerikaanse dollar en is gevoelig voor de renteverwachtingen. Als de rente stijgt, nemen de opportuniteitskosten voor een belegging in goud toe – u loopt meer rente mis – en zal de goudprijs in principe dalen. De goudprijs zakt al tweeënhalf jaar doordat beleggers anticiperen op stijgende rentevoeten in de Verenigde Staten. In het verleden vluchtten beleggers vaak in goud op crisismomenten of bij vrees voor inflatie.

Kosten:

In de aan- en de verkoopprijzen die handelaars in edelmetalen afficheren, zijn de kosten al verrekend. Het verschil tussen de aan- en de verkoopprijs is de winstmarge voor de handelaar. Wie via een bank goud koopt of verkoopt, betaalt vaak nog bijkomende kosten.

Fiscaliteit:

Beleggen in fysiek goud is belastingvrij. Er is ook geen btw verschuldigd op goud als belegging. Voor zilveren baren geldt bijvoorbeeld wel een btw-tarief van 21 procent, voor zilveren munten betaalt u enkel btw op de winstmarge van de verkoper.

Wat brengt 2016?

De goudprijs in euro steeg in 2015 met ongeveer 1 procent. De verzwakking van de goudprijs in dollar (-1,5 %) werd gecompenseerd door de versterking van de dollar tegenover de euro. De verwachte verstrakking van het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank veroorzaakt tegenwind in 2016. De verdere verzwakking van de euro tegenover de dollar kan uw rendement in euro wat opkrikken.

Aanbevolen voor:

Beleggers die graag iets tastbaars in handen hebben, of beleggers die het bankensysteem wantrouwen.

“In een wereld waar centrale banken massaal het geldkanon hanteren, is het verbazend dat goud niet beter presteert.” Paul Singer (Elliott Management)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content