Beleggen in aandelentrackers: veel risico

© istock

Een tracker of ETF is een beursgenoteerd fonds dat de prestatie van bepaalde activa schaduwt — bijvoorbeeld een beursindex.

Risico: 6/10

Verwacht rendement in 2016: 7 procent

Beleggingshorizon: 5 tot 10 jaar

Karakteristieken

Een tracker of ETF is een beursgenoteerd fonds dat de prestatie van bepaalde activa schaduwt – bijvoorbeeld een beursindex. Het rendement is niet 100 procent hetzelfde als dat van die index. Hoe groot de afwijking is, hangt onder meer af van hoe vlot de activa verhandelen. Trackers koopt u net zoals aandelen op de beurs. Met zo’n order kunt u een gespreide portefeuille kopen.

Let wel: een tracker hoeft niet noodzakelijk de activa te kopen waarvan hij het rendement repliceert. De beheerders van een zogenoemde synthetische tracker sluiten een ruilcontract af met een derde partij, een bank, die het rendement levert in ruil voor een vergoeding. Daardoor loopt u een extra risico: het tegenpartijrisico. De partijen storten wel een onderpand op een rekening van een onafhankelijke partij, om dat gevaar te beperken.

Kosten:

Voor trackers betaalt u doorgaans evenveel transactiekosten als voor aandelen. U betaalt geen instapkosten en de beheerskosten zijn lager dan die van klassieke beleggingsfondsen.

Fiscaliteit:

U betaalt 1,32 procent beursbelasting bij de instap in een kapitalisatietracker (zonder dividend) die in België is geregistreerd. Op kapitalisatietrackers die niet in België zijn geregistreerd, draagt u 0,27 procent af. De meerwaarde op een tracker is belastingvrij, behalve als meer dan 25 procent van de beleggingen bestaat uit obligaties.

Wat brengt 2016?

Trackers zullen wellicht nog aan populariteit winnen in België. In Nederland zijn de voorbije jaren veel meer beleggers overgestapt van actief beheerde beleggingsfondsen naar passief beheerde, beursgenoteerde indexfondsen.

Aanbevolen voor:

Prijsbewuste doe-het-zelfbeleggers die zich niet willen bezighouden met de selectie van individuele aandelen, of die niet voldoende geld hebben om hun beleggingen voldoende te spreiden.

“Stop mijn nalatenschap na mijn dood in indexfondsen. Dat zal het meest opbrengen.” Warren Buffett (Berkshire Hathaway)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content