Lezersvraag: Hoe kansrijk is Equinor?

© Getty
*  


Ik ben op zoek naar een belegging in Noorse kroon. Mijn oog viel op het aandeel van Equinor, dat onlangs behoorlijk terugviel. Een goed idee?

Het klopt dat de aandeelhouders van het Noorse olie- en gasbedrijf de jongste tijd in het verliezende kamp zitten. Het aandeel had in 2022 zoals de meeste sectorgenoten de wind in de zeilen dankzij de hoge energieprijzen. Maar sindsdien is er een dalend patroon, dat onlangs nog geaccentueerd werd door de slecht onthaalde vierdekwartaalcijfers en de uitbetaling van een regulier en uitzonderlijk dividend van 30 en 60 dollarcent per aandeel (samen 9,47 Noorse kronen per aandeel).

Nochtans viel op het cijferrapport niet veel aan te merken. De omzet kwam in het vierde kwartaal zelfs hoger uit dan voorzien: 29,1 miljard dollar, tegenover de verwachte 27,4 miljard. Maar door hogere belastingkosten bleef er een ontgoochelende recurrente nettowinst (zonder eenmalige elementen) van 64 dollarcent per aandeel over, terwijl 1,08 dollar was verwacht. In het vierde kwartaal van 2022 was dat nog 1,84 dollar per aandeel. Op jaarbasis zakte de nettowinst van 9,06 dollar per aandeel in 2022 naar 3,93 dollar.

De groepsproductie steeg in 2023 dankzij het sterke vierde kwartaal met een beter dan verwachte 2,1 procent tot 2,08 miljoen vaten olie-equivalent per dag, waarvan de helft (0,97 miljoen) kwam van gas. Voor 2024 wordt op een vergelijkbare productie gerekend en ook op lange termijn, tot 2035, zal dat cijfer in de buurt van 2 miljoen vaten per dag schommelen. Samen met de stijgende inkomsten uit alternatieve energie – een activiteit die momenteel nog verlieslatend is – verwacht Equinor een jaarlijkse vrije kasstroom na belastingen van 19,7 miljard dollar in 2023 en een stijging tot meer dan 26 miljard tegen 2035.

De bedoeling is het dividend jaarlijks met 2 dollarcent per kwartaal op te trekken. Voor 2024 maakt Equinor echter een sprong met 5 dollarcent, tot 35 dollarcent per aandeel. Anderzijds zakt het uitzonderlijke dividend van 60 naar 35 dollarcent per aandeel, om vanaf 2025 te verdwijnen. Daarnaast zal dit jaar net als vorig jaar 6 miljard dollar en in 2025 nog eens 4 à 6 miljard vloeien naar de inkoop van eigen aandelen.

Het bedrijf is nog altijd voor 67 procent in handen van de Noorse overheid, maar dat belet niet dat het beleid dynamisch is en inspeelt op de brede evoluties in de sector, en met name de energietransitie. Equinor zet daarom boven op het onderhouden van zijn stabiele olie- en gasbusiness volop in op de verbreding van de activiteiten richting alternatieve energie, vooral zonne- en windenergie. De stevige ambitie is om tegen 2030 minstens 50 procent van de kapitaalinvesteringen aan alternatieve energie en lage-emissie initiatieven te besteden. Daarmee wil de groep de geïnstalleerde capaciteit in alternatieve energie tegen 2023 optrekken tot 12 à 16 gigawatt, een jaarlijkse groei van minstens 50 procent vanaf het niveau van eind 2023.

Equinor is een financieel gezonde en stabiele speler. De koersdaling van het aandeel is voor ons voldoende om het advies te verhogen naar koopwaardig (rating 1B).


HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?


Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Heeft u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar beleggen@trends.be. Misschien leest u hier dan het antwoord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content