Bodemonderzoek bij Mosaic

.
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

We denken dat voor kunstmeststoffen de bodem van de berenmarkt bereikt is. We halen een beproefde strategie boven.

Mosaic is de grootste producent van fosfaatkunstmeststoffen in de wereld en de tweede grootste producent van kaliumkunstmeststoffen in Noord-Amerika. De mijnen worden heel kostenefficiënt uitgebaat. Mosaic heeft een uitgebreid distributienetwerk in opkomende markten, zoals Brazilië en India. Tot daar het goede nieuws.

Maar het bedrijf is actief in een cyclische markt. De vraag is nu niet erg groot en er is meer dan voldoende capaciteit. De landbouw is zwaar getroffen door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De Chinezen kopen hun soja nu vooral in Brazilië en Argentinië.

In het tweede kwartaal van dit jaar kwam de onderliggende winst per aandeel uit op 12 dollarcent, 60 procent minder dan verwacht. Het nettoverlies bedroeg 233 miljoen dollar. Dat is enorm, maar is een gevolg van 284 miljoen dollar kosten voor de sluiting van de fosfaatactiviteiten in Florida. Voor dit jaar heeft de directie al twee keer de winstverwachtingen naar beneden bijgesteld. Die bedraagt nog slechts 1,1 à 1,5 dollarcent.

Hebben we de bodem van de berenmarkt bereikt voor kunstmeststoffen? We denken het wel. De integratie van Vale Fertilizantes in Brazilië ligt voor op schema. Tegen eind dit jaar al zullen aanzienlijke synergievoordelen merkbaar zijn in de resultaten. Mosaic snoeit zwaar in de kosten. Concurrenten verminderen de capaciteit. De koers lijkt eindelijk ook recht te krabbelen van een dieptepunt rond 18 dollar. We denken dat het moment geschikt is een beproefde strategie van stal te halen: de credit spread. We schrijven een out of the money putoptie en kopen een out of the money putoptie met dezelfde looptijd, maar met een lagere uitoefenprijs.


Putspread

Schrijf de put Mosaic december met uitoefenprijs 22,00 dollar @ 1,50 dollar

Koop de put Mosaic december met uitoefenprijs 19,00 dollar @ 0,50 dollar

Die constructie biedt het voordeel dat geen directe investering nodig is. Integendeel, u ontvangt 100 (100 x 1) dollar als premie. U betaalt 0,50 dollar voor het gekochte contract, maar ontvangt anderhalve dollar voor de geschreven optie. Als onze verwachting uitkomt en de koers van de aandelen Mosaic handhaaft zich boven 22 dollar, dan behoudt u de premie van 100 dollar. Dat is de grootst mogelijke winst met deze constructie.

Het meest negatieve scenario is dat de aandelenkoers van Mosaic de ingezette haussebeweging niet doortrekt en weer onder 19 dollar zakt. Dan moeten we kopen tegen 22 dollar. We oefenen de gekochte put uit en verkopen de aandelen tegen 19 dollar. Het verlies bedraagt dan 300 dollar (3 x 100) verminderd met de ontvangen premie van 100 dollar. Die 200 dollar is het maximale verlies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content