Nieuws Nieuws Ster van de toekomst In tijden dat koks hun Michelinster inleveren om onder minder druk en vooral met een gezonde winstmarge eten te verschaffen zijn er nog altijd jonge en ambitieuze koks die alles uit de kast halen om de top te bereiken. Een kanshebber is Alain Bianchin in Jezus-Eik. Hij kreeg een voorbeeldige opleiding (Comme chez Soi, sous-chef …
Nieuws Nieuws Ristorante italiano met geschiedenis Marina begon 71 jaar terug als een ijswinkel, frituur en restaurant aan de Quai des Pêcheurs in Oostende. 43 jaar geleden deed Domenico Acquaro zijn intrede. Hij maakte de zaak bekend door zijn persoonlijke onthaal, zijn Italiaanse tongval (hij is geboren in Puglia), zijn truffelshow en zijn optreden met animatie als hij in de eetzaal …
Nieuws Nieuws Verrassend vernieuwd Bij Leuvense fijnproevers heeft het Spaans Dak al decennialang een goede reputatie. Zo had het nog jaren kunnen doorgaan. Toch onderging de populaire, culinaire pleisterplaats aan de rand van het Meerdaalwoud en de vijvers van het recreatiedomein Zoet Water radicale veranderingen.
Nieuws Nieuws Aan de rand van het meer De horecatycoon Thierry Van Damme is niet te stoppen. Hij staat, met of zonder vennoot Michel Grenier, aan de basis van een reeks succesvolle volkse Belgische brasserieën in en rond Brussel: Brasserie de l'Exposition, Friture Eddy, Les Six Colonnes, Le Petit Pont, Brasserie du Quai, Brasserie du Lac (Brasserie van het Jaar volgens Gault Millau), …
Nieuws Nieuws Dinner with a view Wanneer u buitenlandse zakenrelaties mee uit eten neemt, speelt het decor vaak een even belangrijke rol als de kwaliteit van het eten. Brussel heeft zijn Villa in the Sky. In het dakeethuis op het voormalige ITT-gebouw kunt u gasten trakteren op een panoramisch uitzicht over Brussel. De chef-kok is Alexandre Dionisio, in Franstalig België vekend …
Nieuws Nieuws Alles onder een dak Eind juni opende U Antwerp de deuren. De hippe naam staat voor een nieuw project van de sterrenkok Viki Geunes en zijn vrouw Viviane Plaquet van restaurant 't Zilte. Ze gingen een verbond aan met de programmamaker Hans Otten en zijn vrouw Colette Van Remortel. De twee koppels smeedden al geruime tijd plannen over een …
Nieuws Nieuws De lat ligt hoog I Trulli bestaat meer dan dertig jaar en is uitgegroeid tot een vaste waarde. Pierino Pace, die in 1969 op negenjarige leeftijd vanuit de regio van Bari in België belandde, kwam als jobstudent in aanraking met de horeca. Na zijn studie ging hij aan de slag in de betere Brusselse eethuizen, zoals Trattoria in de …
Nieuws Nieuws Een Fransman in Antwerpen Op 23 december 2016 sloten Julien Burlat en Sophie Verbeke hun sterrenrestaurant Dôme in de Antwerpse Zurenborgwijk op het toppunt van zijn roem. Julien Burlat houdt zich sindsdien vooral bezig met de twee Domestic-broodwinkels en de snel groeiende luxehotelketen van de familie Zannier. Een half jaar na de sluiting namen de Franse chef Frédéric Chabbert …
Nieuws Nieuws Onder de blote hemel 's Zomers buiten eten te midden van een bijzondere omgeving. We sprokkelden enkele adresjes bijeen van restaurants met een buitengewoon terras. Laat de zon maar komen!
Nieuws Nieuws De betere brasserie aan zee Bentley's bestaat zes jaar. Dat is in Oostende, waar de eethuizen komen en gaan, een hele prestatie. Bentley's is een vaste waarde met een trouw cliënteel, dat afkomt op de intimiteit van de eetzaal, de persoonlijke bediening van charmeur Jean-Philippe Susilovic en de seizoengebonden bereidingen van chef-kok David Dewaele. Het decor met de zwarte muren, …
Nieuws Nieuws Nieuwkomer in De Haan Villa de Torre is te vinden in een gerestaureerd, historisch hotel aan het oude trampaviljoen in De Haan. De initiatiefnemer is Thibaud Hermans, nog maar 32 jaar en al eigenaar van drie horecazaken. Hij volgde les aan de beroepsschool Spermalie, opende op 21-jarige leeftijd met een vennoot zijn eerste zaak in de Brugse Kinepolis om …
Nieuws Nieuws Veerman verzet de bakens Jérôme De Vriese draagt twee petjes: hij is de veerman van het gratis voetgangers- en fietserspontje over de Leie in Drongen en hij is de eigenaar en chef-kok van brasserie Baarle 90. De bel op de steiger verwittigt wanneer de veerman zijn fornuis moet verlaten om iemand over te zetten.
Nieuws Nieuws Koken met crowdfunding Wat doe je als je goed geschoold en ambitieus bent, 250.000 euro nodig hebt om een restaurant te openen, maar de bank een lening weigert omdat de horeca een riskante sector is? Dan ga je op zoek naar alternatieve manieren om geld op te halen. Crowdfunding was voor de horecaondernemer Alex Kooman de oplossing. Hij …
Nieuws Nieuws Naar de geest van de meester Het ziet ernaar uit dat de Waalse celebrity-chef Yves Mattagne in de zakenman Serge Litvine een goede partner heeft gevonden. Yves Mattagne is 27 jaar chef-kok en sinds zeven jaar mede-eigenaar van de Sea Grill, het tweesterrenrestaurant in het Radisson Blu Royal Hotel in Brussel. Mattagne is niet vies van nevenactiviteiten, zoals een kookschool, een …
Nieuws Nieuws Wereldse keuken De nieuwe place to be in Antwerpen is ondergebracht in een gerestaureerd historisch koetshuis aan het onlangs aangelegde Park Spoor Noord. Gå Nord is Deens voor 'Ga naar het noorden'. Het verwijst naar de zaakvoerder Nikolaj Kovdal, die Deense wortels heeft. Hij werkte met vennoot Sven Wille eerder samen bij Cargo Zomerbar en Little Butcher's …
Nieuws Nieuws Boot op het droge Het populaire visrestaurant La Péniche is een omweg waard. Het is gemakkelijk te bereiken via de A4. La Péniche bestaat sinds 1984 en dankt zijn naam aan de 120 jaar oude aak, die op het droge werd getrokken en werd gekoppeld aan een restaurant. Zo ontstonden knusse vertrekken in maritieme stijl. De tafels zijn meestal …
Nieuws Nieuws Restaurant met uitzicht Het Atomium werd ontworpen door André Waterkeyn ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van Brussel in 1958. Het symboliseert een 165 miljard keer uitvergroot elementair ijzerkristal, als een hulde aan de eens zo florerende Belgische metaalindustrie. De constructie is 102 meter hoog en de bollen hebben een doorsnede van 18 meter. In de bovenste bol is …
Nieuws Nieuws The restaurant gooit het roer om Hilton Brussels was sinds de opening in 1967 de plek waar het internationale zakenleven en de wereld van de diplomatie bijeenkwamen rond de tafels van La Maison du Boeuf. De Franse kok Michel Theurel beleefde er zijn gloriedagen. Maar de directie veranderde om de haverklap en La Maison du Boeuf verloor zijn Michelinster. Uiteindelijk werd …
Nieuws Nieuws Buurtbistro herleeft Charlotte Café Cuisine opende eind mei 2015 in een zeventig jaar oude buurtbistro tegenover het treinstation van Ukkel-Kalevoet. Het is vernoemd naar de vrouw die lang de stationsfrituur uitbaatte. Het is er meestal druk en de sfeer is een beetje alternatief. Er klinkt jazzmuziek en het kan er rumoerig aan toegaan.
Nieuws Nieuws Met respect voor tradities Er zijn eethuizen waar de tand des tijds geen vat op heeft, zoals het bekende Brusselse restaurant François, dat in 2022 zijn honderdste verjaardag hoopt te vieren. Het restaurant was oorspronkelijk een café waar de vishandelaren kwamen nadat ze op de Vismarkt hun mossels hadden verkocht. De zaak groeide uit tot een Brusselse luxebrasserie met …
Nieuws Nieuws Geert van hecke opent driesterrenbistro Geert Van Hecke en zijn vrouw Mireille hebben hard gewerkt, hadden succes en zijn niet onbemiddeld. Voor hun restaurant De Karmeliet haalden ze drie sterren binnen, die ze 21 jaar, tot de sluiting in 2016, wisten te behouden. Wat er werd verdiend, ging naar de zaak, de opening van bistro Refter of werd geïnvesteerd in …
Nieuws Nieuws Gastronomisch visrestaurant aan het zuid De U-vormige eetzaal van Nemo geeft aan de achterkant uit op een onderbelichte grote open keuken. Aan de ene kant is het restaurant en aan de andere kant de afdeling feesten en partijen. De inrichting is modern, maar wordt klinisch kil wanneer er niet genoeg beweging is. De inrichting van het nieuwe restaurant vraagt dus …
Nieuws Nieuws Klein Versailles in de Ardennen Ontspannen in een oord van rust en afzondering: dat kan in de heuvels van Creppe bij Spa, waar zich de prestigieuze Manoir de Lébioles verschuilt. Om de weg naar deze discrete luxe te vinden bel je, bij gebrek aan signalisatie, het beste vanuit de auto zodra je in Spa bent aangekomen. Het landgoed en het …
Nieuws Nieuws Gevestigde waarden, nieuwe zaken Humphrey Yannick Van Aeken (30) werkte na de beroepsschool in Ter Duinen zes jaar voor Rene Redzepi (Noma), waarvan drie jaar als zijn souschef. Hij werkte ook een jaar in Etxebarri, het beste grillrestaurant van de wereld. Nu heeft Yannick Van Aeken de handen in elkaar geslagen met sommelier Glen Ramaekers. Ze openden Humphrey, een …
Nieuws Nieuws Jong Limburgs talent Lommel heeft er een gastronomisch restaurant bij, op de plek waar decennialang restaurant St Jan gevestigd was. De binnen- en de buitenkant kregen een nieuw jasje. Wat bleef, zijn de glas-in-loodpanelen met art-nouveaumotief aan het plafond en voor de gedeeltelijk zichtbare keuken. Voor de rest biedt Cocotte een actuele look met Scandinavische invloeden, gekoppeld aan …
Nieuws Nieuws Kok wordt zakenman Er zijn koks die het fornuis de rug toekeren om een succesvolle horecaondernemer te worden. Het grote voorbeeld is de Fransman Alain Ducasse, die over een internationale vloot van sterrenrestaurants beschikt. Bij ons is er de kok en zakenman Yves Mattagne van The Seagrill, die zijn naam en kennis verbindt aan projecten als een kookschool …
Nieuws Nieuws Hapjes die het hart raken Dimsum betekent letterlijk 'hapje dat het hart beroert'. Het zijn fijne, eetbare lekkernijen, die horen bij de Chinese theeceremonie (yum cha). De gewoonte om bij thee kleine snacks te serveren ontstond ongeveer 1000 jaar geleden in de regio Guangzhou. In China ontwikkelde zich een ware dimsumcultuur met wereldvermaarde dimsumchefs.
Nieuws Nieuws Eten met een zuiver geweten Voor een van de eerste biologisch gecertificeerde restaurants in Vlaanderen moet u naar Keerbergen. Daar openden Patricia Silve-raans en Yves de Bakker Ferm, een biologische foodmarket, waar u producten van eerlijke handel kunt kopen of gezond kunt ontbijten en lunchen.
Nieuws Nieuws Groene kok op dreef Broes Tavernier is de zoon van de voormalig groene minister Jef Tavernier. Hij werd voorbereid in de koksschool Spermalie en specialiseerde zich tot banketbakker in Ter Groene Poorte in Brugge. Hij ging in de leer in toprestaurants, zoals Sir Anthony Van Dyck, 't Molentje, 't Hof van Cleve en Bistro Refter en De Karmeliet. Partner …
Nieuws Nieuws Hapjes om te delen Voedsel delen schept eenheid, intimiteit en vertrouwen en is daarom goed voor het aanhalen van de banden. Vijf opvallende adresjes waar je samen uit één potje kunt smikkelen.
Nieuws Nieuws Tweede leven Het ziet ernaar uit dat de onstuimige Dave De Belder in rustiger vaarwater zit. Een Amsterdams vastgoedbedrijf heeft het geklasseerde pand waarin zijn restaurant de Godevaart zich bevindt, gekocht. De firma werd ook mede-eige-naar van het restaurant.
Nieuws Nieuws Op bezoek bij Myriam Mam De horeca trekt vogels aan van diverse pluimage. Neem de exotische Myriam Mam: de elegante en charmante grootmoeder heeft haar roots in Azië, studeerde hotellerie in Zwitserland en houdt zich als internationale directrice bezig met het buitenlandse vipcliënteel van een Zwitserse groep privéklinieken. Ze is lid van het dertig jaar oude sigarengenootschap Smoke is beautiful …
Nieuws Nieuws Delen is het nieuwe hebben ' Sharing is caring', het is een fenomeen in trendy eethuisjes waar je, of je het nu wilt of niet, mee wordt geconfronteerd. Het delen van voedsel schept intimiteit, vertrouwen en is daarom goed voor het aanhalen van de banden. Het is een populaire formule, die het mogelijk maakt van veel gerechtjes te proeven. Om …
Nieuws Nieuws Vijfmaal meer Deze opvallende nieuwe eethuizen hebben dat tikkeltje meer. Een bezoekje loont zeker de moeite.
Nieuws Nieuws Beter duur dan niet te koop Het ietwat verborgen eethuis Senza Nome in Schaarbeek was decennialang een begrip bij de gegoede liefhebbers van de verfijnde Italiaanse keuken. Het eethuis in de Koninklijke Site Mariastraat bood een schuilplaats voor geslaagde mannen met elegante vrouwen, gekroonde hoofden en sterren van het scherm. De tafel in het achterhuis, achter de gesloten deur, was voorbehouden …
Nieuws Nieuws Eten in het Rattenkasteel In het West-Vlaamse dorp Heule heeft iedere inwoner zeker wel eens gefeest in 't Rattenkasteel. De oude paardenstallen van het omwalde kasteeltje, dat dateert van 1725, zijn omgebouwd tot feestzaal. De jonge kok Thijs Clinckemaillie en zijn partner Aurélie Reynaerts kochten anderhalf jaar geleden het Rattenkasteel en de feestzaal. Clinckemaillie liep beroepsschool aan Spermalie en …
Nieuws Nieuws Scandinavisch mediterraans De Rollebeekstraat geeft uit op de Brusselse Zavel en is voetgangersgebied. De oude huizen zijn ingericht als snuisterwinkeltjes en horecabedrijven, die komen en gaan. Een vrij recente nieuwkomer is Peï en Meï. Het eethuisje heeft alles om uit te groeien tot een vaste waarde: lekker eten tegen een licht verteerbare prijs, een vriendelijke bediening en …
Nieuws Nieuws Nieuw leven De locatie boven op de heuvel, met zicht op de vijvers Mellaerts en omgeven door de kruinen van de bomen en een wijngaard met 650 stokken, is geprivilegieerd. Bovendien is de plek aan de kruising van de Vorstlaan en de Tervurenlaan van alle kanten snel en gemakkelijk te bereiken. Dat zou normaal gesproken 'kassa' moeten …
Nieuws Nieuws Verfijnde vrouwen Eigenares Anca Petrescu opende Alexandre vijf jaar geleden met celebrity-chef Alexandre Dionisio aan het fornuis. Hij had zijn populariteit te danken aan zijn optreden in het programma Top Chef op RTL-TV1. De Franstalige pers was lovend en niet veel later volgde een Michelinster.
Nieuws Nieuws Uit eten in het Patershol Thomas De Muynck nam zes jaar geleden met zijn partner Lien Van de Velde het Gentse eethuis Karel de Stoute over. Na zijn studies aan Spermalie had hij zeven jaar in restaurant Ter Heide in Lembeke gewerkt, waar hij de basis van de klassieke keuken leerde. Hij begon er als commis en vertrok er als …
Nieuws Nieuws Klaar voor een ster Vlaanderen kwam er bekaaid af in de nieuwe Michelingids voor België en Luxemburg. Tien Belgische restaurants -- vier in Wallonië, drie in Brussel en drie in Vlaanderen -- kregen hun eerste ster. Die keuze houdt geen rekening met wat er in Vlaanderen bloeit en groeit. De nieuwe generatie getalenteerde jonge koks die een frisse wind …
Nieuws Nieuws Wild op het menu MINERVA Dit gastronomische instituut huist in een voormalige Minerva-garage. De Frans-Belgische keuken wordt in al haar glorie opgediend, met versnijdingen in de zaal. Fazant fine champagne, hazenrug in pepersaus: Minerva eert de klassiekers, maar is allesbehalve vergane glorie.
Nieuws Nieuws Simpel en subliem Eenvoud is het kenmerk van de ware keukenkunst. Dat lijkt makkelijk, maar is het niet. Een gerecht met drie ingrediënten vertelt de waarheid: alles moet perfect zijn, de producten en de behandeling. Een bereiding met vijftien ingrediënten kan eventuele fouten (onfrisse ingrediënten of foute gaartijden) verdoezelen. Juist omdat eenvoudig koken zo moeilijk is, zijn er …
Nieuws Nieuws Vlees uit de houtskoolgrill Antwerpen heeft er een nieuwe brasserie bij: Món, wat staat voor 'wereld' in het Catalaans. De naam werd gekozen vanwege het internationale karakter van de vestigingsplaats op 't Eilandje. Món is niet de eerste de beste brasserie. Dat zie je in een oogopslag aan de verzorgde en serene inrichting. De brasserie neemt de begane grond …
Nieuws Nieuws Intiem in de culturele hoofdstad Bergen is volgend jaar de culturele hoofdstad van Europa. In de aanloop van dat evenement stellen we L'Art des Mets voor. De gastronomische bistro ligt op een boogscheut van de Grote Markt en is het levenswerk van de gepassioneerde Guy-Laurent Decamp. Hij ontvangt en waakt over de eetzaal als een voorbeeldig zaalmeester, want hij werd …