Verrassend vernieuwd

© Daniel Geeraerts

Bij Leuvense fijnproevers heeft het Spaans Dak al decennialang een goede reputatie. Zo had het nog jaren kunnen doorgaan. Toch onderging de populaire, culinaire pleisterplaats aan de rand van het Meerdaalwoud en de vijvers van het recreatiedomein Zoet Water radicale veranderingen.

Tussen de eerste twee vijvers bevindt zich een burcht met resten uit de veertiende eeuw. 28 jaar geleden opende Michel Uyttendaele op die plek een gastronomisch restaurant. Hij liet zich omringen door een trouw team, met Remco Kramer in de keuken, die er vandaag nog bij is. Zoon Jonathan liep eerst school in Ter Duinen en ging in de leer in L’Air du Temps en Oud Sluis. De tweede zoon Kristof studeerde aan de filmschool, maar koos uiteindelijk voor een sleutelpositie in de eetzaal.

Twee jaar geleden kreeg Uyttendaele de mogelijkheid de aanpalende houten barak met terras aan het water over te nemen. De barak maakte plaats voor een ultramoderne kubus van glas, steen, hout en staal met vijftig plaatsen in een warme, hedendaagse inrichting. De moderne constructie is te bereiken via de oude eetzaal. Men kijkt uit op het riante terras, het water en de groene omgeving. Obers met rode bretellen en microfoontjes in hun oor brengen de hapjes: een reageerbuis met sorbet van braam, gember en limoen, een oester met vinaigrette met sesam, soja en bieslook, brandade van kabeljauw met doperwt en munt en espuma van maatje met gepekelde groenten, rauwe selder en sjalot. Wij proefden het Openingsmenu (69 euro, 4 gangen + 15 euro voor de bereiding met duif). Daarbij kozen wij de formule met aangepaste wijnen (28 euro) en die waren van bevredigende kwaliteit. Het eerste gerecht bestond uit gerookte paling, avocado, appel, selder en komkommer: fris en lekker. Staartvis en spinkrab werden aan tafel overgoten met pittig gekruide bouillabaisse en daarbij kwam afzonderlijk tomatenfocaccia met Parmezaanse kaas. Het delicate vlees van gebraden duif combineerde de chef met overheersende rode biet en krokante kappers. Het rosé vlees van het Rubia Gallega-rund verscheen in een smakelijke bereiding met vette eendenlever, ijsgekoelde geitenkaas, puree van knolselder en vijgen in portsaus. De verzorgde maaltijd vol speelse combinaties en feestelijke presentaties werd beëindigd met een nagerecht van chocolade, mango, chili, gember en kumquat.

Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content