Eten met een zuiver geweten

© DANIEL GEERAERTS

Voor een van de eerste biologisch gecertificeerde restaurants in Vlaanderen moet u naar Keerbergen. Daar openden Patricia Silve-raans en Yves de Bakker Ferm, een biologische foodmarket, waar u producten van eerlijke handel kunt kopen of gezond kunt ontbijten en lunchen.

Silveraans is een gewezen regentes, een gediplomeerde gezondheidsconsulente en als vrijwilligster actief in de non-profitorganisatie Buy a Smile en de vzw ’t Mayakind van nu. Echtgenoot Yves de Bakker heeft horeca-ervaring. Hij volgde hotelschool in Ter Duinen, werkte in de horecazaak van zijn ouders (The Lake in Keerbergen) en was bedrijvig in de wereld van de rusthuizen. De twee haalden de Italiaanse globetrotter Cristina Guidali als chef-kok binnen.

In Ferm kokkerelt Cristina Guidali in haar open keuken met producten van een duurzame teelt zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Alle producten zijn biologisch gecertificeerd, met uitzonderingen zoals wilde vis van duurzame vangst. Cristina Guidali kreeg als opdracht te kiezen voor pure, elegante bereidingen, waarin de producten smaken naar wat ze zijn.

Bij het pure eten hoort een pure vormgeving en daar heeft de designstudio Pinkeye voor gezorgd. Ferm is modern, transparant en mooi. U komt binnen via het winkelgedeelte. Op de schappen staan producten om gezond te koken en achter het glas van de vitrine wachten kant-en-klare gerechten om mee te nemen. Gaat u verder langs de open keuken, dan komt u in het restaurant.

De kaart vermeldt ontbijtgerechten als citrus carpaccio met noten en zaden (6,50 euro), Cristina’s havermout met in limoen gemarineerde appel, kardemom en kaneel (6,90 euro) of eggs benedict (11 euro). Bij de lunchgerechten is er een caesarsalade met gegrilde kipfilet (20 euro) of een pasta van spelt met licht gerookte aubergine en tomatensaus (19 euro). Wij begonnen met een ‘immune boosting shot‘ van citroensap en slow juice gember met bijenpollen (4,20 euro). Het intens smakende drankje is bedoeld als stimulans voor de klieren en de organen. Wij kozen voor de vangst van de dag: rosé gebraden zalm met tot spaghettislierten verwerkte courgette, pijnpitten en yoghurtsaus met verse munt, koriander en basilicum (24 euro). Daarbij dronken wij braafjes een glaasje vlierbloesemlimonade. We sloten af met een degustatie van vier biodesserten: een lekkere semifreddo, lavendeltaart, chocoladetaart en kaastaart (10 euro). Wij vonden dat alles in Ferm tot de puntjes is verzorgd en kwamen met een licht gevoel buiten.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content