Een Fransman in Antwerpen

© Daniel Geeraerts

Op 23 december 2016 sloten Julien Burlat en Sophie Verbeke hun sterrenrestaurant Dôme in de Antwerpse Zurenborgwijk op het toppunt van zijn roem. Julien Burlat houdt zich sindsdien vooral bezig met de twee Domestic-broodwinkels en de snel groeiende luxehotelketen van de familie Zannier. Een half jaar na de sluiting namen de Franse chef Frédéric Chabbert en zijn vrouw Evangeline Dôme en de visbistro Dôme sur Mer over. Voor de heropening werd de eetzaal van Dôme opgefrist. Het koepelvormige plafond uit 1893 werd verrijkt met gouden biesjes. In het midden kwam een koperen kasteelluster. Ook nieuw is het straatterras.

Frédéric Chabbert kent zijn vak. Hij is een product van Alain Ducasse en stond onder meer aan het fornuis van het driesterrenrestaurant Louis XV in Monaco. In Hongkong was hij executive chef in Shangri-La en restaurant Petrus (twee sterren), waar hij zijn vrouw leerde kennen. De nieuwe uitbaters stappen hoog in: een voorgerecht kost gemiddeld 35 euro, een hoofdgerecht 45 euro. Om aan dat prijzengeweld te ontsnappen, is er een driegangenlunch voor 35 euro. ’s Avonds serveert Dôme een zesgangenmenu voor 75 euro. De wijnkaart vermeldt een internationaal repertoire flessen met keuze vanaf 40 euro. Wij dronken wijnen per glas (8 euro) die van een bevredigende kwaliteit waren.

Over het eten niets dan lof. Het is vakkundig bereid met eersteklas producten. De combinaties zijn klassiek en hebben smaak. Op tafel kwam het smakelijke brood uit de Domestic-bakkerij. We kregen een kaassoesje gepresenteerd, dat men beter in één hap eet, anders spuit, zoals bij ons, de kaasvulling alle kanten op. Dit welkomsthapje werd gevolgd door een fris smakende gelei van tomatenwater, gegarneerd met drie handgepelde garnalen. Er waren twee voorgerechten: een selectie Provençaalse tomaten met aardbei (smakelijk, fris, gezond en duur: 30 euro) en een bereiding rond noordzeekrab met mayonaise, bloemkool en puree van zwarte bes (37 euro). Het malse en sappige vlees van gebraden kalfslende van Limousin-rund werd opgediend met een smakelijke saliejus, puree van artisjok, gekonfijte citroen en wilde raketsla (43 euro). Een superieure tarbot kreeg een lekkere jus van ijzerkruid en blanke asperges mee (45 euro). Afsluiten deden wij met een zomers nagerecht van aardbeien met verse kaas en meringue (14 euro).

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content