Koken met crowdfunding

© Daniel Geeraerts

Wat doe je als je goed geschoold en ambitieus bent, 250.000 euro nodig hebt om een restaurant te openen, maar de bank een lening weigert omdat de horeca een riskante sector is? Dan ga je op zoek naar alternatieve manieren om geld op te halen. Crowdfunding was voor de horecaondernemer Alex Kooman de oplossing. Hij klopte aan bij vakmensen die hem konden helpen bij de verbouwing, bij toekomstige leveranciers en producenten en bij bedrijven uit de buurt met de vraag of ze ambassadeur wilden worden. Wie deelnam, krijgt zijn geld terug met rente of mag in het restaurant eten en drinken ter waarde van zijn investering.

Zo kwamen de middelen en de krachten bijeen om het oude huis op de Grote Markt van het Nederlandse Goes te verbouwen. Naast de buitendeur kwam een bordje dat vermeldt dat de chef een oud-leerling van de beroepsschool Ter Duinen uit Koksijde is. Voor de vele Belgen die Zeeland bezoeken, is dat een garantie dat binnen smakelijk wordt gegeten. De gevel is ingetogen, maar binnen heerst een sobere en bedrijvige gezelligheid.

Alex Kooman is de zoon van een banketbakker uit Kapellen. Hij deed ervaring op in Vila Joya in Portugal, Librije in Zwolle, L’Altro Mastai in Rome, Lido in Marbella en Godevaert en Josephines in Antwerpen. Zijn concept voor De Kluizenaer is gebaseerd op vlotte gastronomie. Dat betekent gastvrijheid, een ontspannen sfeer en een kleine kaart.

Onze keuze ging naar het uitgebreide tasting-menu (64 euro) met passende wijnen (33 euro). Er kwam een lekker welkomsthapje van ossenstaart met schuim van geitenkaas. Het menu opende met ceviche van koud gekookte schelvis met avocado, komkommer en een pikante toets van jalapeño. Het vlees van gekookte noordzeekrab werd opgediend met pompoen en duindoorn. Beetgare asperges combineerde de chef met miso, zeekraal, haringkaviaar en Belper Knolle-kaas. Het vlees van de schol was niet zo vast als wij hadden gehoopt en lag in het bord met verwarmde en verschrompelde oesters, bloemkool en roze peperschuim. Een langzaam gegaarde voorschouder, een worstje van vermalen vlees en een krokant gebakken filet van Zeeuws lam kregen het gezelschap van doperwten, daslook en ansjovisjus. Aardbeien met witte chocolade en basilicum sloten de verzorgde en smakelijke maaltijd af.

Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content