Inspiratie Inspiratie De cartoon van de week van Karl Elke week maakt Karl Meersman een tekening voor Trends Magazine met de actualiteit als inspiratiebron.
Investeren Investeren Vooruitblik naar 2025: Onzekerheid is de rode draad op de beurzen Er zijn jaren waarin de beurzen rustig voortkabbelen op het elan van de voorgaande jaren. Voor 2025 is die kans klein. Beleggers moeten kunnen inspelen op plotse wendingen en oog hebben voor kansen, zoals de Amerikaanse hernieuwbare-energiesector of Europese vastgoedaandelen.
Investeren Investeren Beleggen in 2025: Trump tegen allen en allen tegen Trump? Kunnen onvoorspelbare wereldleiders de economische groei een voetje lichten? Of houden standvastige consumenten de economische motor draaiend? Op die en andere vragen proberen economen op verzoek van Trends een antwoord te geven.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Brazilië probeert allemans vriend te blijven Een Belgische delegatie is deze week op handelsmissie in Brazilië, een economie met troeven maar ook kwetsbaarheden. Geostrategisch probeert president Lula da Silva neutraal te blijven, maar de komst van Donald Trump dreigt Brazilië dieper in de armen van China te duwen.
Opinie | Pieter Verstraete Opinie | Pieter Verstraete ‘Het simplistische beeld dat Afrika voor China slechts een wingewest is, klopt niet’ Afrika speelt een strategische rol voor China.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Wall Street Journal: ‘Elon Musk heeft al twee jaar regelmatig contact met Vladimir Poetin’ Elon Musk, die de presidentscampagne van Donald Trump financieel steunt en met zijn bedrijf SpaceX een sleutelrol speelt in het Amerikaanse ruimtevaartprogramma, heeft sinds eind 2022 op regelmatige basis contact met de Russische president Vladimir Poetin. Dat schrijft de krant The Wall Street Journal. Musk heeft intussen circa 119 miljoen dollar gedoneerd aan de campagne van Trump.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 'De Chinese crisis lijkt verdacht veel op de financiële crisis van 2008 in de Verenigde Staten' China is niet meer wat het was. De binnenlandse vraag stagneert en de export lijdt onder geopolitieke druk. Dat noodzaakt nieuwe overheidsmaatregelen.
Opinie | Boris Cukon Opinie | Boris Cukon 'Er dreigt een strenge winter in de staalindustrie' Midden augustus meldde Hu Wangming, de voorzitter van Baowu, ‘s werelds grootste staalbedrijf, dat de omstandigheden in de Chinese staalsector doen denken aan een "strenge winter" die "langer, kouder en moeilijker zal zijn eerdere trauma’s in 2008 en 2015".
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Drie gevaren dreigen voor de wereldorde in 2024 In 2024 moet de wereld proberen een vicieuze cirkel van onzekerheid te doorbreken.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Topontmoeting tussen Biden en Xi: 'Er zijn belangen die de geopolitieke strijd overstijgen' China’s sterke man, Xi Jinping, zakt woensdag af naar San Francisco voor een topontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, was eind oktober nog op bezoek in Washington DC om een fundament te leggen voor het bilaterale treffen. Hoe erg is de ruis op de lijn Peking-Washington?
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Eigen industrie eerst werkt niet Zowat overal ter wereld zijn protectionisme en ‘eigen industrie eerst’ de ordewoorden. Maar geen enkele economie lijkt daar beter van te worden.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Waarom China en Xi Jinping de fouten maar blijven opstapelen De almaar meer autocratische regering neemt slechte beslissingen, en dat brengt China’s groeiwonder in ernstige problemen.
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'Economische opgang van India staat in schril contrast met Chinese neergang' De G20 komt voort uit de G7, die voor het eerst samenkwam in Keulen in juni 1999 (dat waren toen de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Japan, Italië, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie). De eerste meeting van de G20 vond plaats in Berlijn in december 1999. De zeven landen vonden dat Afrika, Midden- …
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos 'De wereld heeft geen forum meer om het hoofd te bieden aan een wereldcrisis' De G20 is een zombie geworden, zegt professor Marc De Vos.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Marc De Vos: ‘Het Chinese model bereikt zijn limieten en we zullen dat allemaal voelen’ Professor en Trends-columnist Marc De Vos werpt in Trends Talk een blik op België, Europa en de wereld. Hij is ervan overtuigd dat we op een scharniermoment in de geschiedenis zitten. Met China kan het gevaarlijk worden, zegt hij.
Nieuws Nieuws Chipoorlog dijt uit: China legt uitvoer van essentiële grondstoffen aan banden De handelsoorlog over computerchips tussen het Westen en China dijt uit. Peking legt de uitvoer aan banden van twee grondstoffen die van groot belang zijn voor de halfgeleiderindustrie.
Nieuws Nieuws Waarom vertoeft het Wereld Economisch Forum deze week in de Chinese stad Tianjin? In de Chinese havenstad Tianjin vindt van 27 tot 29 juni de Jaarlijkse Samenkomst van Nieuwe Kampioenen plaats, een event van het Wereld Economisch Forum. Een van de grootste officiële delegaties op deze 'Zomer Davos', zoals het event ook wel genoemd wordt, zal die van Saudi-Arabië zijn. Peking verdiept zijn samenwerking met het Midden-Oosten, om zijn economie nieuw leven in te blazen na drie jaar coronablokkades.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid China grijpt naar de bodemschatten van Congo Met verschillende handelsovereenkomsten wil China zich de toegang verzekeren tot belangrijke bodemschatten in de Democratische Republiek Congo. Maar daar is men nog niet overtuigd van de betrouwbaarheid van de partners uit het Verre Oosten.
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos 'Westerse TikTok-gebruikers financieren indirect het Chinese militair-industriële complex'
Opinie | Jozef Vangelder Opinie | Jozef Vangelder Spionageballonnen uit de lucht schieten is goed voor de galerij, economische stromen verleggen is iets anders.
Opinie Opinie 'China, de Amerikaanse misrekening van de twintigste eeuw' Er zit veel ironie aan de huidige zenuwenoorlog tussen de Verenigde Staten en China. In zijn boek China na Mao schrijft historicus en China-expert Frank Dikötter hoe de Amerikanen zich in de jaren zeventig lieten inpakken door de charmes van de ‘volleerde showman’ Deng Xiaoping, de Chinese leider die bij een bezoek aan de VS …