Zelfstandige en boekhouder leven te veel naast elkaar

© Thinkstock
Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

Een nieuwe studie toont aan dat zelfstandigen en hun boekhouders of accountants heel wat vooroordelen hebben tegenover elkaar.

Hr-dienstverlener Partena-HDP vroeg 1193 Belgische zelfstandigen, boekhouders en accountants hoe goed zelfstandigen op de hoogte zijn van de financiële indicatoren in hun bedrijf. De antwoorden wijzen op wederzijdse vooroordelen.

De boekhouders en accountants zeggen bijvoorbeeld dat de zelfstandigen de rentabiliteit van hun zaak nauwelijks in het oog houden, maar alleen kijken naar hoeveel geld er in de kassa zit. Maar uit de antwoorden van de zelfstandigen blijkt dan weer dat ze de rentabiliteit wel degelijk als voornaamste financiële indicator beschouwen.

De wederzijdse vooroordelen zijn mede het gevolg van een verschillende kijk op de rol van de boekhouder. De meeste zelfstandigen zien hun boekhouder of accountant als een puur administratieve partner. Een kwart van de zelfstandigen betrekt zijn cijferman meer bij het bedrijf als adviseur.

Zeker in crisistijden kunnen ondernemers nochtans hun voordeel doen met een meer actieve rol van de boekhouder, zegt Halina Bletek, die bij Unizo OndernemersHorizon coördineert. Dat initiatief begeleidt ondernemers in moeilijkheden. “Een van de eerste zaken die we doen, is ondernemers leren te werken met boordtabellen, zodat ze wekelijks een zicht hebben op de cijfers. We zien nog te veel mensen die werken op buikgevoel en vergeten te kijken naar de financiële situatie van hun bedrijf. Ze zijn zich vaak ook niet voldoende bewust van de gevolgen die wetswijzigingen hebben voor hun zaak. Denk maar aan de nieuwe regeling voor bedrijfswagens.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content