Volkswagen stuurt bij: grondiger herstelling nodig voor 3,6 miljoen dieselwagens

© reuters

Bij Volkswagen is er – na het wereldwijd gesjoemel met software – meer werk aan de winkel dan aanvankelijk gepland.

In het actieplan dat Volkswagen indiende bij de bevoegde Duitse overheidsdienst, stelt de autobouwer voor om onderdelen te vervangen in 3,6 miljoen dieselwagens en bestelwagens in Europa. Dat meldt de woordvoerder van het Duitse ministerie van Transport vrijdag. Het plan moet wel nog goedgekeurd worden.

3,6 miljoen wagens

VW diende woensdag bij het agentschap bevoegd voor gemotoriseerd transport, het Kraftfahrt-Bundesamt binnen, een vertrouwelijk plan over hoe de miljoenen wagens met de bewuste EA 189-dieselmotor van de merken VW, Audi, Skoda en Seat gerepareerd zullen worden. Volgens de woordvoerder stelt Volkswagen dat voor de 1.2- en 2-literversie van de motor een software-upgrade voldoende is. Maar voor de 1.6-versie is er ‘zeer waarschijnlijk een grote technische aanpassing nodig’. Volgens Duitse cijfers rijden er in Europa 3,6 miljoen wagens met de 1.6-liter rond. Die zouden dus een gratis herstelling krijgen. Hoeveel dieselwagens met de twee andere motoren een software-upgrade zouden krijgen, werd niet gemeld.

Het Kraftfaht-Bundesamt bestudeert het VW-voorstel en zal ‘onafhankelijk’ een beslissing nemen over welke instructie aan VW zal gegeven worden om de motoren in regel te brengen met de normen en hoeveel tijd VW daarvoor krijgt.

Volgens de Europese regelgeving is het Duitse agentschap bevoegd voor de wettelijke normen van in Duitsland gemaakte wagens in de 28 EU-lidstaten. VW spreekt van 11 miljoen wagens wereldwijd, gebouwd van 2009 tot dit jaar, en waarvan 500.000 in de VS. In de VS kwam het gesjoemel aan het licht.

In Europa gaat het om 8 miljoen wagens, in België om bijna 400.000 dieselwagens van de Volkswagengroep.

(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content