Vakbonden geloven in redding NedCar

© belga

Er is weer hoop voor de 1500 werknemers van autoproducent NedCar, onder wie 240 Belgen.

De Duitse autobouwer BMW Group overweegt Mini’s te produceren in de autofabriek NedCar in het Nederlandse Born. Aangezien het bedrijf vlak bij de Belgische gemeenten Dilsen en Maaseik ligt, werken er ook 240 Belgen. Enkele maanden geleden raakte bekend dat NedCar met sluiten bedreigd was.

BMW: “Op zoek naar extra productiecapaciteit”
Nikolai Glies, de woordvoerder van BMW Group, bevestigt aan Knack dat er gesprekken bezig zijn met NedCar. “Maar die kunnen nog maanden duren. We willen inderdaad extra investeren in ons merk Mini. Daarom zoeken we extra productiecapaciteit.”

Glies kan of wil niet zeggen of de kans groot is dat BMW Group daadwerkelijke auto’s zal maken in Born. “Voorlopig zitten we in een beginfase. We willen niet kwijt hoe de gesprekken verlopen.” Het is wel zo dat BMW Group een persbericht heeft verspreid waarin NedCar expliciet vermeld wordt.

ACV: “Heel grote kans op slagen”
ACV-afgevaardigde Jos Machiels heeft er alvast een goed oog in. “BMW Group heeft studies laten uitvoeren waarin NedCar geschikt wordt bevonden.”

“Dat wil niet officieel zeggen dat ze ook daadwerkelijk met NedCar in zee gaan. Indien dat wel het geval zou zijn, moet er bovendien nog heel wat besproken worden. Dat kan nog een hele tijd duren.”
“Toch is er een heel grote kans dat de plannen doorgaan. Alles wijst in die richting,” aldus de vakbondsman.

Als de partijen een akkoord sluiten, zouden volgens Machiels alle 1500 medewerkers aan de slag kunnen blijven.

Exit Mitsubishi Motors
De huidige eigenaar van NedCar, de Japanse autobouwer Mitsubishi Motors, maakte enkele maanden geleden bekend dat het geen auto’s meer zou bouwen in Europa. Mitsubishi liet wel weten dat het bereid was het bedrijf en het personeel te verkopen.

Dat lijkt nu te gebeuren. Autobouwer VDL wil het bedrijf overkopen om er zelf te produceren. VDL maakt vooral bussen. Maar om de fabriek rendabel te houden, volstaat het niet dat enkel VDL er voertuigen produceert. Daarom is het noodzakelijk dat er een tweede, grote partner in het project meestapt. Enkel als BMW Group garandeert dat het auto’s wil produceren in de Nederlandse fabriek, zal VDL NedCar overnemen. (JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content