Staalarbeiders ArcelorMittal verwerpen voorakkoord CAO, stakingsaanzegging op komst

De ArcelorMitttal-vestiging in Gent © belga

De staalarbeiders in de Gentse fabriek van ArcelorMittal hebben het voorakkoord voor een nieuwe CAO verworpen. Dat meldt het gemeenschappelijk vakbondsfront maandag.

De sociale vrede staat al een tijd onder druk in de fabriek, die de voorbije weken geplaagd werd door enkele werkonderbrekingen. De staalgigant kondigde onlangs een investering van 1,1 miljard euro aan in de Gentse vestiging. Maar de bonden steunen de oproep van het personeel en lanceren een stakingsaanzegging.

De sociale partners van ArcelorMittal Gent hadden de CAO-onderhandelingen na de werkonderbrekingen vervroegd. In een voorakkoord werd tegemoet gekomen aan een aantal verzuchtingen bij het personeel. De arbeiders kregen een coronapremie en konden rekenen op een opslag van 0,4 procent. Er zijn ook beloftes gedaan op het vlak van bezetting, eindeloopbaan en mobiliteit.

Duidelijk mandaat

Maandag werden de stemmen geteld van de 3.076 stemgerechtigde arbeiders. Bijna drie kwart of 73,47 procent heeft effectief een stem uitgebracht. 75,48 procent van de personeelsleden gaan niet akkoord met het voorstel. De syndicale vertegenwoordigers vormen een gemeenschappelijk vakbondsfront en er komt een stakingsaanzegging. ‘De uitslag is duidelijk’, zeggen vakbonden ACV-CSC Metea, ABVV Metaal en ACLVB maandag aan Belga. ‘We hebben een mandaat gekregen om een stakingsaanzegging in te dienen. We zullen dat mandaat opnemen.’

De bonden spreken van een duidelijk signaal door het personeel. ‘We zullen onze achterban steunen’, klinkt het. ‘De directie zal moeten bekijken hoe ze hiermee omgaan.’ De syndicale vertegenwoordigers hebben na de werkonderbrekingen van enkele weken geleden verschillende consultaties met het personeel doorlopen. Een eenduidig antwoord op de vraag waarom het personeel het voorakkoord van CAO heeft verworpen, is er maandag niet.

Het is afwachten op welke manier de stemming de onderhandelingen bij de Gentse staalfabrikant, een van de belangrijkste industriële werkgevers van Vlaanderen, zal beïnvloeden. De directie van de fabriek is op de hoogte gebracht. Mogelijk volgen nieuwe onderhandelingen. Anders kunnen de arbeiders over twee weken onder het stakingsrecht actie voeren.

Vergroening

De acties komen ongelegen voor de directie van ArcelorMittal, die eind vorige maand nog bezoek kreeg van de eigenaar van het grootste staalconcern ter wereld, de familie Mittal. CEO Aditya Mittal en zijn vader Lakshmi ondertekenden toen een intentieverklaring met de Vlaamse en federale regering om 1,1 miljard euro te investeren in een vergroening van de uiterst vervuilende staalproductie in Gent.

ArcelorMittal heeft zwaar te lijden gehad onder de coronacrisis maar de economische heropleving vertaalt zich vandaag in recordwinsten. De Gentse staalarbeiders drukken op hun beurt hun ongenoegen uit over de hoge werkdruk als gevolg van een aanwervingsstop tijdens de pandemie. De arbeiders zijn tijdens de coronacrisis blijven werken en hekelen het gebrek aan investeringen in facilitaire voorzieningen zoals werkende douches of drankautomaten.

Partner Content