Spaanse regering legt Ryanair minimumdienstverlening op tijdens staking van 25 en 26 juli

Ryanair-topman Michael O'Leary in Spanje © reuters

De Spaanse regering legt lagekostenmaatschappij Ryanair een minimumdienstverlening op tijdens de staking van het boorpersoneel op 25 en 26 juli.

“Het ministerie van Ontwikkeling heeft een minimumdienstverlening opgesteld voor de staking van het cabinepersoneel van Ryanair”, klinkt het in een persbericht. “Deze verplichting slaat op al het boordpersoneel van Ryanair dat in de Spaanse filialen van het bedrijf opgeroepen is tot de staking”, benadrukt het ministerie.

Stewardessen en stewards van Ryanair in België, Spanje en Portugal leggen op 25 en 26 juli het werk neer. In totaal zullen volgens Ryanair 600 vluchten geschrapt worden (waaronder 400 in Spanje), met gevolgen voor 100.000 passagiers.

De regering eist van Ryanair de garantie dat 100 procent van de verbindingen met de Balearen en de Canarische Eilanden doorgaat. Daarnaast wil ze dat 59 procent van de internationale vluchten kan plaatsvindt. Eenzelfde percentage eist ze voor de binnenlandse vluchten, waar geen alternatief transport voorhanden is dat passagiers onder de vijf uur naar hun bestemming kan brengen. Voor de overige vluchten eist de Spaanse regering dat 35 procent van de vluchten wordt geactiveerd.

“Ryanair zal de nodige maatregelen moeten nemen om deze essentiële diensten aan te bieden in normale omstandigheden (…) en daarbij te allen tijde de veiligheid garanderen”, zo voegt de regering toe.

De stewardessen en stewards eisen dat Ryanair de nationale wetgeving in de contracten van de werknemers toepast, onderhandelingen opstart met vakbonden, en dezelfde voorwaarden aanbiedt aan al het boordpersoneel, zowel bij Ryanair zelf als bij de onderaannemers waarmee het werkt.

Partner Content