Boordpersoneel Ryanair staakt: ‘Gedupeerde Ryanair-klanten hebben recht op extra compensatie’

© belga

De klanten van luchtvaartmaatschappij Ryanair die door de staking van 25 en 26 juli hun vlucht geannuleerd zien, hebben behalve op een omboeking of een terugbetaling ook recht op een extra compensatie. Dat melden consumentenorganisatie Test Aankoop en minister van Consumenten Kris Peeters.

De extra compensatie voor klanten van wie de vlucht geannuleerd is, of die meer dan drie uur vertraging hebben, hangt af van de afstand van de vlucht, en ligt tussen de 250 en 600 euro per persoon, meldt de consumentenorganisatie.

Overmacht?

Test Aankoop wijst erop dat Ryanair het argument van de overmacht gebruikt om extra compensatie niet te betalen, maar dat er van overmacht geen sprake is. “In tegenstelling tot wat de maatschappij in de pers aankondigt, hebben de passagiers recht op een forfaitaire vergoeding indien de annulering minder dan twee weken voor het vertrek werd aangekondigd”, klinkt het.

“De jurisprudentie over dit onderwerp is glashelder: de staking wordt enkel als uitzonderlijke omstandigheid beschouwd als ze extern is aan het bedrijf, bijvoorbeeld een staking bij de luchtverkeersleiders. Maar dit is niet het geval bij de stakingen waarvan de passagiers van Ryanair nu het slachtoffer zijn. Deze stakingen zijn intern aan het bedrijf en rechtstreeks gelinkt aan de moeilijke arbeidsomstandigheden binnen het bedrijf”, aldus Test-Aankoop.

Peeters

Minister van Consumenten Kris Peeters (CD&V) heeft intussen een brief gestuurd naar Ryanair-CEO Michael O’Leary om het bedrijf te wijzen op de verplichtingen tegenover de passagiers.

“Wanneer een vlucht geannuleerd wordt, mogen reizigers kiezen tussen een terugbetaling of een alternatieve vlucht. Daarenboven hebben reizigers recht op een extra compensatie als ze minder dan twee weken voor het vertrek van die annulatie op de hoogte worden gebracht, tenzij er sprake is van overmacht”, zegt Peeters. “Ik wil Ryanair erop attent maken dat een staking volgens het Europees Hof van Justitie niet in alle omstandigheden kan worden beschouwd als overmacht”, luidt het.

Wie geen bericht ontving van Ryanair mag ervan uitgaan dat zijn of haar vlucht zoals gepland zal doorgaan, meldde de luchtvaarmaatschappij eerder al.

’48 vluchten geschrapt in Charleroi’

Donderdag maakte een woordvoerder van Brussels South Charleroi Airport (BSCA) bekend dat er door de staking van het boordpersoneel bij Ryanair op 25 en 26 juli telkens 48 vluchten ‘zowel vertrek als aankomst’ geschrapt worden op de luchthaven van Charleroi.

Dat stemt volgens de woordvoerder overeen met 35 procent van de Ryanair-vluchten op een normale dag. Ryanair kondigde zelf aan dat op beide stakingsdagen ‘tot 50 van de 160 dagelijkse vluchten van en naar België’ geannuleerd worden. Preciseringen over de verdeling per luchthaven geeft de budgetvlieger zelf niet. Bij Brussels Airport is er op dit moment nog geen duidelijkheid over het aantal geannuleerde vluchten.

Stewardessen en stewards van Ryanair in België, Spanje en Portugal leggen op beide dagen het werk neer. De bonden eisen dat Ryanair de nationale wetgeving in de contracten van de werknemers toepast, onderhandelingen opstart met vakbonden, en dezelfde voorwaarden aanbiedt aan al het cabinepersoneel, zowel bij Ryanair zelf als bij de onderaannemers waarmee het werkt.

Partner Content