Meer dan zestig leden spoorvakbond blokkeren 2 Thalys-treinen

© Reuters

Uit solidariteit met de werknemers van schoonmaakbedrijf Business Maintenance & Services (BM&S) hebben meer dan zestig leden van de spoorvakbond twee Thalys-treinen geblokkeerd. Werknemers van het schoonmaakbedrijf voeren al 95 dagen actie.

Meer dan zestig leden van de socialistische spoorbond hebben maandagochtend twee Thalys-treinen geblokkeerd in het station Brussel-Zuid. Hun actie komt er uit solidariteit met de werknemers van schoonmaakbedrijf Business Maintenance & Services (BM&S), die al 95 dagen aan het staken zijn.

De vakbondslui deelden pamfletten uit aan de reizigers van de Thalys-treinen van 8.37 uur en 9.13 uur met bestemming Parijs. De eerste wordt op de website van Thalys aangegeven met een vertraging van 70 minuten; de tweede met een vertraging van 30 minuten. De blokkade zou rond 9.45 uur opgeheven worden.

In het atelier van BM&S op het NMBS-terrein in Schaarbeek wordt sinds 21 augustus gestaakt. De veertien werknemers van het BM&S-atelier protesteren tegen het ontslag van twee collega’s die ook vakbondsafgevaardigde zijn. De twee zouden samen met NMBS-ambtenaren betrokken zijn bij een corruptiezaak.

De actie is “een waarschuwingsschot voor de NMBS, die haar verantwoordelijkheid zal moeten nemen wanneer de resultaten van het onderzoek bekend zijn”, zegt Philippe Dubois van CGSP-cheminots. Volgens Dubois is het van eind 2004 geleden dat er zo’n lange staking was. Toen werd er bij AGC Automotive in Fleurus gedurende 104 dagen gestaakt, zegt hij.

Het Thalys-verkeer tussen Brussel en Amsterdam en op de Waalse as (Luik-Parijs via Namen, Charleroi en Bergen) was maandag al geschrapt omwille van de provinciale actiedag van de vakbonden. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content